I går kom sorgebeskedet att Red Dead Redemption 2 försenas och istället för i höst får premiär våren 2018. Dystert för Rockstars moderbolag Take-Two. Men de kan trösta sig med att Grand Theft Auto V nu skeppats i 80 miljoner exemplar. Det säger Take-Two i dag, berättar bland annat Polygon.

Rockstars gangstersaga lägger sig därmed på fjärde plats på Wikipedias sammanställning av historiens bäst säljande spel, och den har bara ett par miljoner kvar till trean, Wii Sports (82,8 miljoner sålda ex). Så även om det handlar om hur många ex som skickats till återförsäljare snarare än hur många ex som faktiskt sålts så är det rejält imponerande siffror, inte minst med tanke på att spelet nådde 75 miljoner skeppade ex så sent som i februari i år.

GTA V har synnerligen goda chanser att nå tredjeplatsen på listan, och Take-Two-chefen Strauss Zelnick säger att spelet lockar nya spelare, framförallt på PS4 och Xbox One:

The title continues to attract and delight new audiences, especially as the installed base of PlayStation 4 and Xbox One expands further.

Anmärkningsvärt är att hela 75 procent av de sålda spelen är fysiska exemplar, medan digtialt (Steam) alltså bara står för 25 procent. Uppgiften kommer från Zelnick och han delar med sig av den till MCV.

GTA V släpptes till PS3 och Xbox 360 i september 2013, följt av PS4- och Xbox One-versioner i november 2014. Pc-spelare fick ge sig till tåls till april 2015. Samtliga versioner är snuskigt bra spel.

Tetris är historiens ohotat största spel, enligt Wikipedia-listan, som uppger att det ryska pusselspelet sålts i 495 miljoner exemplar sedan premiären 1984. Tvåa ligger ett visst Minecraft, med sjukt imponerande 122 miljoner sålda ex.