Recension

Recension
Avencast: Rise of the Mage

Avencast: Rise of the Mage

Av 2007-11-17 09:00

Genre: Action, Fantasy, Rollspel
Testplattform: PC
Utgivare: Lighthouse Interactive
Utvecklare: ClockStone Software
Releasedatum: 2007-10-26

Ända sedan 1996 då Diablo slog igenom har det släppts ett antal så kallade Diablo-dödare varje år. Elva år senare kommer nu ännu en - Avencast: Rise of the Mage - och frågan lyder som följer: är det äntligen dags för ett tronskifte?

Clockstone är en hittills okänd utvecklare från Tyskland. Som så många andra tänkte de börja sin karriär med att försöka sig på spelvärldens motsvarighet till Fermats stora sats - att utveckla något som kan slå Diablo på fingrarna.

Storyn går ut på att du är en lat trollkarlslärjunge som en dag blir utkastad ur klassrummet. Genom en rad händelser omvandlas du denna dag från okänd snorvalp till världens hjälte. Är storyn nytänkande - nej, men när det gäller att slakta onda varelser med häftig magi behövs inget sånt.

Tangentbordet är din vän

Kameran är det inte

Du styr din karaktär genom banorna med hjälp av tangentbord och mus. Det finns tre olika styrsystem - det ena mer värdelöst än det andra. Det styrsätt jag valde är inte bra, utan snarare det jag ansåg vara minst frustrationsframkallande. Du skjuter och slåss med antingen snabba knappkombinationer eller helt enkelt F-knapparna. Knappkombinationerna består av att till exempel trycka på W och A snabbt följt av höger musknapp. Efter någon timme märkte jag dock att det gick mycket lättare att helt enkelt använda F1 till F4.

   

Avencast är ett rollspel handlar mycket om att döda saker för att få erfarenhetspoäng. När du går upp i nivå kan du investera i nya färdigheter och statuspoäng. Det finns tre olika träd för magier. Blood magic är fysiska attacker som förstärks med magi, soul magic är magiska avståndsattacker och sist - och minst - är summons, monster som slåss åt dig.

Grafik och ljud

Bra flyt men dåligt fult

Grafiken och ljudet är inget att hänga i julgranen. Spelet flyter på i bra hastighet men så värst snyggt är det inte. Texturerna är lågupplösta och det enda som håller bra klass är ljuseffekterna från magierna. Röstskådespeleriet är okej - inget i Oscar-klass, men heller inget direkt störande.

När du dör visas detta endast i form av ett irriterande meddelande (visserligen roligt, men också elakt). Ingen laddningsknapp eller dylikt och då spelet kan vara lite knepigt på högre svårighetsgrad blev det mycket snabbsparande och laddande.

Vad som är helt klart är att Avencast: Rise of the Mage inte på långa vägar är någon Diablo-dödare. Dock bjuds du stundtals på underhållning i form av knapptryckande och skelettslaktande. Det verkar också som att utvecklarna spelat sitt eget spel lite för mycket då vissa minispel som dyker upp kan vara onödigt svåra. Betyget blir en klar två - ett okej spel helt enkelt.

Testdator:

Intel Core 2 Duo E6600
2 GB RAM
Geforce 8800 GTS (320 MB)
Windows XP


FZ:s betyg: 

 Tveksamt


Bilder

Twittra

Facebook

Kommentarer
Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
FZ