Den svenska sommaren är här med allt vad det innebär (det vill säga, spridda skurar och växlande molnighet). Självklart vankas en och annan tripp till stranden och som ett fullgott alternativ till sand mellan tårna tipsar vi om de bästa spelen du kan lira under parasollet. Vi inleder med DS och 3DS idag men i helgen kommer vi också tipsa om de mest lämpade PSP- och App Store-titlarna. Men pass på; sand mellan tårna är alltid att föredra framför sand mellan kretskorten.

Att svara på varför #Phantom Hourglass är som gjutet för lata stranddagar är ungefär som att definiera varför Link har spygröna kläder. Det bara är så! Att flyta runt i det översvämmade Hyrule och från ångbåten se de celshadade vågorna slå mot klipporna på mystiska öarna är som att minnas den bästa sommaren du någonsin har haft. Nintendo gick loss med all sin uppfinningsrikedom och resultatet blev deras piggaste och fiffigaste dungeons på många år. Det blir aldrig gravallvarligt som #Twilight Princess eller ens lika storskaligt som #Ocarina of Time. Men ingen del av Zelda-serien har ett större hjärta.

[video=8406]

Wuhu Island är så 2007. Men precis som i charter-fallen med Mallorca och Kanarieöarna kommer vi alltid tillbaka. Det finns något särskilt med paraplydrinkarna och grisfesterna eller – som i det här fallet – de himmelska eskapaderna. Den som grymtar om att 3D och spel inte har någon framtid har aldrig sett #Pilotwings Resort. Kullarna är bomullsmjuka och den porlande forsen rinner nästan ut ur skärmen. Samtidigt är det en fantastisk fördel att uppdragen aldrig tar mer än ett par minuter i anspråk. Bada, spela, sola, spela, bada, spela och så vidare. Soliga dagar uppe i det stora blå blir inte bättre.

[video=7512]

I Yoshi's Island till SNES spelade Baby Mario huvudrollen. Uppföljaren till DS gästas också av blöjknytena Baby Peach, Baby DK, Baby Wario och Baby Bowser. Då borde spelet bli fyra gånger så bra, inte sant? Nja, det är en logik som inte är helt vattentät. Däremot är spelet en glädjechock, Yoshis ö ett paradis och bebisarna är mer handlingskraftiga än vad de ser ut. Peach kan få sin yoshi att flyga högt, högt och Baby Kong gör att du kan svinga dig i lianer, vilket är mer än välkommet i den här plattformspärlan. Det är kanske inte klassikern som originalet var men likväl ett glatt sommarvykort.

[video=8407]