#CD Projekt är inte som andra sagoberättare. De har inte rutinen som kommer av att producera #Baldur's Gate, #Star Wars: Knights of the Old Republic, #Mass Effect och #Dragon Age: Origins. Inte heller har de erfarenheten av ett Elder Scrolls-epos, med en berättelse som tog sin början för sjutton år sedan. Nej, de polska visionärerna är inte som #Bioware eller #Bethesda. Men de har något annat; en passion och ett driv som inte kan köpas för pengar.

[video=7946]

#The Witcher 2 är årets bästa rollspel och ett hisnande kliv framåt sedan originalets stundtals genanta bugg- och bröst-chocker. Ändå ska utvecklarna lovordas för att de inte tummat på kärnan i vem Geralt är och hur Witcher-världen byggs upp. Sex har fortfarande en given plats, precis som rasism, våld, politik och incestuösa kungafamiljer. The Witcher 2 utger sig knappast för att vara en solskenshistoria och med sina kontroversiella ämnen är det ett givet val för spelare som vill ha något tyngre, något vassare.

CD Projekt visar på en mognad i sitt svåra andra spel.

Och mitt bland alla kungamord och förrädiska vändningar finns ett rollspel som leder längs olika vägar via val, som ofta tillhör en sublim gråskala snarare än svart och vitt, och den svarta sagan borde aldrig få ta slut. Det gör den kanske inte heller, för CD Projekt har visat en gång för alla att de sonat sina synder och är här för att stanna.

Läs FZ:s recension