Här på FZ är vi väldigt förtjusta i att hysa hemliga politiska agendor – i alla fall om man ska tro på snacket som stundtals förs i våra kommentarsfält. När då första maj nu är över oss så tyckte vi därför att det var på sin plats att titta lite närmare på de spel som, mer eller mindre avsiktligt, presenterar en politisk vision. Det här är de fem spel som vi anser frambringat de mest intressanta, och bitvis kontroversiella, åsikterna.

America’s Army

Förmodligen har det inte undgått någon att gratisspelet #America’s Army utvecklades helt i syfte att fungera som ett officiellt rekryteringsverktyg för dess namne, den amerikanska armén, som också ligger bakom spelet. Från att den första versionen såg dagens ljus för snart 11 år sedan har många höjt kritiska röster angående det cyniska tilltaget att appellera till lättpåverkade ungdomar genom att peta dem i tv-spelsnerven, och den ovanligt realistiska shootermekaniken har också bidragit till ris och ros. Vad som dock gör America’s Army riktigt intressant från ett geopolitiskt perspektiv är hur det porträtterar de två stridande styrkorna.

I verkligheten skulle detta vara din dödsruna

I America’s Army är nämligen bägge lagen, i alla all från deras synvinkel, the good guys, det vill säga USA. Oavsett vilket lag du spelar i så ser du dig själv och dina medspelare som de amerikanska hjältarna, samt era motståndare som någon slags bland-östeuropeisk massa som slåss med tydligt sovjetiska vapen. Givetvis är detta en lösning på problemet ”hur undviker vi att uppmuntra hälften av spelbasen att döda amerikaner?”, men som av en olyckshändelse blir det här en intressant och förvånansvärt nyanserad tolkning av vi-mot-dem-mentaliteten som per definition frodas inom det militära. Där de flesta shooters idag gärna målar upp terrorister och övriga fiender som obestridligt onda för ondskans skull så visar America’s Army att bägge sidorna i en konflikt agerar utifrån antagandet att de befinner sig på de godas sida.