Det finns ett talesätt som säger att "allt är lätt när man kan det", något som stämmer väldigt bra på #Minecraft-servrar. Det är fritt för var och en att starta en egen server, bjuda in polare och bygga av hjärtas lust. Om ni redan kan göra det, då är Minecraft Realms inget för er.

"Att skapa en Minecraft-server kan vara ett teknikhelvete"

Men alla har inte en dator som kan stå och agera server 24/7, och alla har inte kunskapen eller viljan att pyssla med serverkonfigurationer, plugin-konfigurering, brandväggar, port forwarding och Hamachi eller motsvarande, bara för att kunna spela med polarna. Att skapa en Minecraft-server kan vara ett teknikhelvete, men Minecraft Realms ska ändra på det.

– Minecraft Realms är främst för föräldrar som vill kunna ge en server till sina barn och deras vänner, men som inte vill vara it-admins, #Mojangs Daniel Kaplan när vi frågar. Och vill de bli it-admins så får de slänga upp en egen server.

Den enda som betalar för Minecraft Realms är den som prenumererar på tjänsten, alla inbjudna spelare spelar gratis med reservation för att alla behöver den vanliga Minecraft-klienten. Det har cirkulerat rykten om att det i varje abonnemang skulle ingå fem stycken "Realms-klienter", det vill säga spelklienter som bara skulle kunna användas för att ansluta till och spela i Realms-världar, men det är ett rykte som Kaplan skjuter i sank.

Värt att ha i åtanke är att en prenumeration omfattar en enda värld. Vill du kontrollera fler får du skaffa fler prenumerationer. Det går för övrigt enbart att använda tjänsten tillsammans med PC-klienter. För tillfället kostar en realm 10 euro/månad, men det blir lite billigare om man tar flera månader i ett paket.

För tillfället finns inte speciellt mycket inställningsmöjligheter.

I dagsläget erbjuder Realms inte speciellt mycket för att skräddarsy Minecraft-upplevelsen, men det är något som Kaplan hoppas ska kunna förändras framöver, eventuellt tillsammans med moddar.

– Det vore drömmen att hitta en sådan lösning och vi jobbar mot det, säger Kaplan. I dagsläget kan man byta till diverse olika minigames och adventure maps för att få liknande funktioner. Tyvärr finns det inte allt men ambitionen är att bygga ut med fler olika minigames och adventure maps.

"Allting styrs från Minecraft-
klienten, och en realm
kan antingen skapas
baserat på ett seed
eller någon av de
grundmallar som
finns att välja mellan."

Allting styrs från Minecraft-klienten, och en realm kan antingen skapas baserat på ett seed eller någon av de grundmallar som finns att välja mellan. Det är även ägaren som har tillgång till de få konfigurationsmöjligheter som finns, bland annat svårighetsgrad och spelläge. En detalj som dock är specifik för Realms är att det finns mallar för att skapa nya världar. Dessa mallar gäller inte enbart hur själva världen ser ut, utan omfattar även speciella funktioner som påverkar hela spelet och på så sätt skapar vad som närmast kan beskrivas som minispel i Minecraft-miljö. För tillfället finns det sju mallar, men det lär bli fler.

Bland de som erbjuds finns "Autospleef" som skapar en arena för spelläget spleef, komplett med funktioner för att hantera matcher mellan spelare. Spleef är ett påhittat minispel som närmast kan beskrivas som last man standing där man ska förstöra block så att motståndarna dör innan man själv gör det. I "Cake Defence II" ska en till tre spelare försvara sig mot anfallsvågor av monster, och intjänat guld kan användas för att bland annat uppgradera vapen och rustning. För lite mer traditionellt äventyrsspelande finns "Herobrine's Return", där spelaren i ett primitivt äventyrsspel vandrar omkring i en fantasyvärld och behöver lösa gåtor och slåss mot monster för att ta sig vidare i handlingen.

Herobrine's Return ger dig Minecraft i äventyrsmiljö.

Utöver detta finns det inte speciellt mycket man kan göra för att anpassa sin server, med andra ord är monster aktiverade, bonuskista avstängd och så vidare. Eventuellt kommer man att lägga till fler parametrar framöver, men enligt Kaplan får vi se om och i så fall vilka det rör sig om. Man har även planer på att låta ägare ladda upp befintliga världar till tjänsten, men det är en av de saker som ligger en bit in i framtiden eftersom det finns en del säkerhetsaspekter att ta hänsyn till som man inte löst ännu. Det omvända fungerar däremot – servarna tar kontinuerliga säkerhetskopior, och det står dig fritt att ladda hem dem.

När det är dags att släppa in spelarna skickar ägaren ut en inbjudan från Minecraft-klientens gränssnitt. Även här har man satsat på att göra det så enkelt som möjligt, och till och med eliminerat e-postadresser. Spelarens bjuds in via sitt användarnamn, meddelas inte via e-post utan direkt till sin Minecraft-klient. När de inbjudna går in i Realms i klienten kan de visa och acceptera inbjudan, varvid världen läggs till i listan över tillgängliga världar. Svårare än så är det inte. Upp till 20 personer kan vara registrerade, och 10 stycken kan spela samtidigt.

Att administrera vilka som får tillgång till din realm kunde inte vara enklare.

Väl inloggad fungerar allt som vanligt, och det är bara ägaren som har tillgång till multiplayerkommandon. Detta omfattar dock inte alla multiplayerkommandon, plus att Operator Commands av uppenbar anledning inte finns eftersom dessa kräver tillgång till serverkonsolen.

"Jag antar att vi är ur beta när vi har rullat ut i hela världen."

Minecraft Realms är släppt som beta här i Sverige, och i fråga om officiella tidsplaner finns inget mer detaljerat än så. Tanken är att tjänsten ska introduceras i diverse olika regioner under betatestningen.

– Jag antar att vi är ur beta när vi har rullat ut i hela världen. Tyvärr har vi inget datum på det, säger Kaplan.

Det skulle vara lätt att tycka att Minecraft Realms inte innehåller speciellt mycket som tjänst betraktat, men då gäller det att ha i åtanke både att det fortfarande handlar om en tjänst som befinner sig i beta, och vilken som är den tilltäcka målgruppen. Det ska vara enkelt, och det ska vara tillförlitligt.

Just nu är Realms väldigt grundläggande och vart tjänsten tar vägen i framtiden återstår att se. Måhända läggs det på fler och fler funktioner för världsgenerering, kanske anpassade tillägg som Realm-ägaren bara markerar i gränssnittet för att de ska implementeras. Det kanske aldrig blir ett fullgott alternativ för de som kan och vill skapa egna skräddarsydda Minecraft-servrar, men det har potential att bli lösningen för vanligt folk.