Electronic Arts

De kunde ha delat ut nycklarna för att komma åt landets valutareserv – folk hade ändå bara haft #Battlefield 1 för ögonen. Och en sjukt snygg trailer följt av en timmes streamat spelande sänkte inte förväntningarna.

Men EA:s evenemang (som de kallar EA Play och som inte var en del av själva E3) var tämligen fritt från överraskningar. Lite #Titanfall 2-multiplayer, mycket #storsäljande #sport, tre Star Wars-antydningar, något kort om att Frotsbite driver #Mass Effect: Andromeda, avrundat med en god portion överentusiastiska "Awesome!"-vrål. EA gjorde det förväntade och följde PR-handboken till punkt och pricka – men inte ett gram mer än så. Utan Battlefield 1 hade vårt betyg stannat på 2.

Betyg:
[score=3;l]

Bethesda

Först: ett nytt #Quake!! Som struntar i själva ennsensen av Quake – rå skill framför allt – och inför karaktärer med unika egenskaper. Sen ett nytt #Elder Scrolls!! Som bara är ett snyggare fem år gammalt #Elder Scrolls.

Bethesda gjorde de missade chansernas E3. Nog för att #Prey fortfarande är lovande när det nu vaknar till liv igen, och visst är #Dishonored 2 ett av mässans intressantaste spel. Men på det hela taget stod man värd för en ljummen timme av icke infriade förväntningar. Överraskningarna till trots.

Betyg:
[score=2;l]

Microsoft

Två nya Xboxar var huvudnumret när Microsoft klev upp på scenen. Först ut blir Xbox One S, en slimmad nyversion som landar i höst, ser ut som konsolen borde ha sett ut från början och som får färgglada kontroller som förmodligen aldrig dyker upp i Sverige. Men störst var Xbox Project Scorpio, konsolen med prestanda motsvarande ett Geforce GTX 1070.

Spel hanns också med förstås. Många, och intressanta. #We Happy Few fick nerver att frysa till is, Gwent-kortspelet uppskattades av många, #Dead Rising 4 fortsätter en fin Xbox-tradition medan #Forza Horizon 3 och #Gears of War 4 försöker sudda ut gränserna mellan pc och konsol. En stabil och självsäker show, som dock missade att berätta vad vi ska ha all den där kraften i Scorpio till.

Betyg:
[score=3;l]

PC Gaming Show

Det blev en sardinburkstrång historia när pc-spelande för andra året i rad förärades en egen spot på "konsolmässan" E3. PC Gamer stod värd för 100 sprängfyllda minuter, där man var tvungen att heta något namnkunnigt för att sticka ut bland alla trailers som smattrade förbi.

Och stack ut gjorde bland andra #Dawn of War III, #Ark: Survival Evolved, #Tyranny, #Arma 3: Apex och #Mount & Blade II. Men pc-spelens decentraliserade natur gör det svårt att hitta gemensamma nämnare, och där blev showen aningen spretig och ostrukturerad. Mer ett axplock av ett närmast ändlöst utbud.

Betyg:
[score=3;l]