I Jade Empire ikläds spelaren rollen föräldralös student under Master Li i staden Two Rivers. Two Rivers och hela Jade Empire-världen är influerad av Asien där man blandat en skön mix av kinesisk mytologi med Buddha, ungefär. Du ska dels söka sanningen om ditt förflutna, dels rena världen från onda små spöken och demoner som försöker förgöra hela imperiet.

En av grunderna i spelet är att du kan välja ditt öde genom att svara på olika sätt i samtal. Varje val du gör påverkar hur du upplever världen och varje moraliskt dilemma har därför sina egna belöningar. Om Bioware lyckas skapa en känsla av öppen värld med detta återstår att se, men vi ser fram emot att upptäcka det.

Ju charmigare desto bättre?

Karaktären levlar och bygger då på sig i tre olika egenskapsträd: hälsa, spirit och fokus. Du kan även använda poängen till att bygga på någon av dina andra talanger såsom intuition, charm eller skrämsel vilket kan påverka hur du bemöts av spelkaraktärerna. Du kan även välja att lägga dina levelpoäng på någon eller några av dina olika stridsstilar.

Det finns många olika sätt att slåss på, till exempel kan du slåss med stav, frysa dina fiender, sno deras mana, eller varför inte förgifta dem när du tar formen av en jättepadda? Då det gäller de olika slagsmålsteknikerna kan man maximera skadeutdelningen genom att lära sig att kombinera sina tio olika stridsstilar på ett bra sätt. Det finns också ett kombinationsystem (harmonic combinations), som i korthet går ut på att rätt kombinationer medför maximal skada, vilket är väldigt trevligt när man möter små fula demoner.

En av de absolut bästa sakerna med spelet är att det har så enkla kontroller. Du kan till exempel koppla tio av dina olika stridsstilar till nummerknapparna. Det här bjuder in till väldigt snabba stridsbyten och du hamnar i ett trevligt läge för att utnyttja möjligheten att få kombinationsbonus. Det enda problemet jag har sett med kontrollerna är att kameran får lite egna idéer ibland och hamnar bakom saker i strid.

En våt dröm

Grafiskt är den här portningen en dröm så våt att den gamla Xboxversionen lägger sig ned och gråter. Bioware har piffat upp texturerna och karaktärerna rejält. Varje detalj är ihågkommen och man kan nästan känna hur vinden smeker ens hår. Röstskådespeleriet är magnifikt, musiken är perfekt tajmad. Jag kan helt enkelt inte klaga.

De vackra miljöerna matchas av den underbara karaktärsdesignen. Jag skrattar så jag gråter åt den hunsade gamle mannen som bryr sig mer om sin älskade gamla ko än sin bortsprungna fruga. Det är så mycket varm humor och känsla nedlagt i det här spelet att man inte kan låta bli att längta efter "bara en liten bit till" när man egentligen borde gå och lägga sig.

Fullversionen av Jade Empire: Special Edition släpps den 27 februari.