Vi har byggt upp våra fantasistäder i över tjugo år. Sett hur bondgårdar utvecklats till enorma affärskomplex, knutit samman motorleder till andra städer, anlagt prunkande parker och förfärats (eller fnittrat upphetsat) över enorma eldhav, jordbävningar och attacker från yttre rymden. Men trots de stora ögonblicken har det ständigt funnits en smal men tydlig gräns mellan oss och vår simulerade verklighet. Den har inte riktigt varit på riktigt.

Simcity är drömmarnas stad men har också varit ett kompromissat samhälle. Platsen som målats upp på våra skärmar har representerat våra visioner men har aldrig varit den perfekta avbilden. Mycket fick fyllas i med hjälp av statistik, meddelande från våra rådgivare och milslånga textsjok.

Efter 10 år och 110 Sims-expansioner får vi äntligen ett femte Simcity.

Men tio år efter #Simcity 4 står #Maxis rustade att äntligen låta vår stad blomma ut och komma till liv. Och den här gången är det på riktigt.

En småstad med vitmålade trästaket och en gemytlig förortskänsla vecklar ut sig framför mig. För första gången kan vi vrida och vända på den från alla möjliga vinklar, vilket naturligtvis är stort men samtidigt en revolution vi ser som självklar anno 2012. Det är när vi zoomar in på gräsrotsnivå som det blir spännande på riktigt. Maxis lovar att varje invånare har uppdrag och lever sina liv. De jobbar, går i skolan och shoppar loss i vräkiga shoppingcenter.

Gräsrotsrevolution

Att simmarnas liv ständigt är i förändring står också snabbt klart. Brett Barry, vice ordförande på Maxis och huvudansvarig för Simcity-serien, låter upprätta en lång rad bostadszoner längs en nybyggd väg. Snabbt ser vi hur byggare sätts i arbete och små, pittoreska förortsvillor skjuter i höjden. När husen väl står på plats dröjer det inte länge förrän flyttbilarna rullar in från grannkommunerna. De stannar till, en och en, vid precis varje hus. Och så finns de plötsligt där, dina färskaste invånare, och deras nya liv kan börja.

Mår din stad bra ger det fysiskt utslag i form av exempelvis pampiga skyskrapor.

– Vi kan numera göra så mycket vi velat ända sedan Simcity 4. Tidigare hade vi en del fejkade grejer, synvillor som vi inte alls behöver använda nu. Allt som händer är på riktigt och äger rum på skärmen, berättar Barry med stor entusiasm.

Överallt kan vi göra nedslag i stadslivet och även om en del av skeendena är rena rama stämningshöjare så kan du, som allsmäktig borgmästare, också få konkreta ledtrådar till hur ditt samhälle mår. Att en pöbel skanderar vilt utanför stadshuset är exempelvis aldrig ett gott tecken. Inte heller känns det tryggt att polisbilarna far runt med sirenerna påslagna i en och samma stadsdel samtidigt som husväggarna befläckas av graffitti.