Redan de gamla grekerna (eller var det Quake-spelarna?) sa att multiplayerspel bara är så bra som deras banor. #Battlefield 4 skeppas med tio kartor, alla tillgängliga i de sju spelsätten. Vi har krigat på det blöta slagfältet Flood Zone. Du kommer att hata det.

Eller älska det. Redan efter några minuter står det utom all tvekan att banan kommer att polarisera spelarna. Dela upp dem i två läger där det ena inte vill kriga någon annanstans medan det andra bannlyser den från serverrotationen. Det är helt enkelt en ganska annorlunda Battlefield-bana.

Döden kommer ibland uppifrån

Stadsmiljöer och trånga gränder har vi mött tidigare på kartor som Grand Bazaar och klassiska Strike at Karkand, men Flood Zone adderar fler våningslager. Det vertikala krig vi fick smaka i betans Siege of Shanghai går som en röd tråd också genom den här banan, trots att de mest intensiva striderna sker på hustaken i kartans centrum. De två kontrollpunkterna i mitten är bara ett granatkast ifrån varandra. Och med ett flertal accessvägar, genom trapphus och byggnadsställningar samt överblickande krypskyttsnästen, är det sällan en lugn stund.

Kalla in armémarinkåren

Alla Battlefield 4-kartor har också någon form av mekanik som förändrar upplägget drastiskt. Siege of Shanghai hade sin Särimner till skyskrapa och som namnet antyder handlar Flood Zone om vatten. Får en uppdämning tillräckligt mycket stryk under striderna brister den och förvandlar de fotdjupa pölarna i gränderna till flera meter djupa floder. Och plötsligt blir infanterilivet ganska mycket blötare.

Amfibiefordon och ribbåtar blir därför dina bästa vänner, särskilt när du ska försöka erörva D-punkten som ligger lite avsides vid en numera dränkt bensinstation. Kvicka vattenskotrar bjuder in till snabba räder mot motståndarlagets närmsta flagga (A vid parkeringshuset eller E i parken), men med en välbestyckad patrullbåt, som skjuter både kanon och raketer, ökar dina chanser avsevärt.

En äldre man ska ha hängt utanför Dice och tjatat om att han hade skrivit den perfekta låten till banan Flood Zone. Han kallade sig visst Robert Karl Oskar.

Som du säkert förstår är Flood Zone långt ifrån en traditionell Battlefield-karta, den är snarare motsatsen till stora öppna ytor. Istället blir det trånga, intima strider som rasar fram och tillbaka tack vare de korta avstånden mellan de fem punkterna. När plankflisorna från de många takskjulen flyger, kulorna viner och jag återigen lyckats smyga mig på fienden bakifrån har jag svårt att inte gilla den lilla blöta kinesiska staden.

Om denna förhandstitt får dig att rynka på näsan eller kanske rentav hytta med näven kan du ändå vara lugn – det kommer mer. Tisdag klockan 06:01 recenserar vi Battlefield 4.