Tillverkarna Logitech gör ingen hemlighet av att deras nya tangentbord är avsett för gamers – tvärtom så hävdar man gång på gång att G15 är det ultimata verktyget för den som spelar spel. I enighet med namnet förstås, som är Logitech G15 Gaming Keyboard. Men hur många funktioner kan tillverkare pracka på oss som vi inte behövt tidigare?

Den mest utmärkande egenskapen hos tangentbordet är LCD-skärmen. Vi har tidigare tittat på Logitechs MX5000-tangentbord, där kritiken blev hård bland annat då skärmen saknade bakgrundsbelysning. Detta problem återfinns inte på G15, där skärmen lyser lika klart som ett stearinljus i rikets budgetöverskottsvalv. Dessutom lyser tangenterna med ett behagligt blått ljus som hjälper utan att stjälpa. Tydligt märks även att tangentbordet är bredare än vad brädorna vi hamrar på brukar vara, så gott om plats vid datorn är ett måste.

Stort skrivbord efterlyses

Det extra platsupptagandet visar sig snart vara väl befogat. Inte mindre än 18 extratangenter har Logitech klämt in och för att markera att de är en utvidgning av funktionstangenterna (F-tangenterna) så kallas de för G-tangenterna. Tillsammans med tre extra tangenter, M1-M3 får du tre uppsättningar av de 18 G-tangenterna, det vill säga 54 sparade funktioner eller makron – per spel eller program! Förutom de tre M-knapparna finns även en MR-knapp, som gör att du snabbt och enkelt kan spela in ett makro kopplat till en G-knapp för en viss kombination tangenttryckningar. Trycker jag MR, G1, skriver ”FZ – för rikets bästa” och så MR igen så kommer min lilla textsnutt spottas ut varje gång jag trycker på G1. Mycket intuitivt! Färdiga profiler för många populära spel gör att du kan koppla G-tangenter direkt till spelets funktioner, som att utlösa fallskärmen i Battlefield 2 eller välja byggläget i Sims 2.

LCD-skärmen kan direkt ur kartongen användas till fyra saker. Den visar dig gärna om du har olästa mail och vad klockan är, både med en snyggt uppritad klocka av analog form och en digital sådan komplett med datum och årtal. Kanonfint att ha nära till hands en söndagmorgon efter lite för mycket öl kvällen innan, när man undrar vilket decennium man befinner sig i. Förutom denna något självklara användning kan skärmen även visa dig minnesåtgång/processoranvändning (även för processorer med flera kärnor), vilken låt du spelar i din mediespelare (komplett med knappar för styrning av densamma) samt information från spelet du spelar.

Skriv egen kod till displayen

Det här med displayens användning under spelandet är det lite si och så med. Vid release stöds bara tangentbordets skärmfunktioner av två spel, Brothers in Arms: Earned in Blood och SiN Episodes. Men det knappa antalet kan knappast beskyllas Logitech, då du till och med på egen hand (om du kan något av språken C eller C++) kan utveckla applikationer för skärmen med det utvecklingskit (SDK) du får med. Det handlar alltså snarare om att speltillverkarna ännu inte fått upp ögonen för den här idén, något vi får hoppas de får i framtiden. Modscenen för tangentbordet är än så länge bara i sin vagga, men redan nu finns det bland annat ett stöd för programmet Fraps att tanka hem utan kostnad.

För mig är det tydligt att Logitechs utvecklare tänkt till ordentligt, G15-brädan har massvis av härliga funktioner. Vad sägs om ett reglage du använder för att byta mellan normalläge och spelläge, där det senare innebär att windows-tangenterna inaktiveras? Eller två extra USB-portar (för möss och headsets) med smarta kabelkanaler på undersidan av tangentbordet för att slippa sladdvirrvarr? Logitech-folket har slagit sina kloka huvuden samman. Priset på cirka 700 kronor är i den högre prisklassen för trådbundna tangentbord, men i min mening inte för mycket begärt för ett tangentbord som gång på gång under testperioden imponerat på mig. Betyget blir en solklar femma och en guldmedalj, för i G15 finns allt en gamer behöver.