Att Icemat vänder sig till - som man uttrycker det - "krävande konsumenter" ger såväl förpackning som innehåll också sken av. Trots att man producerar något så tekniskt enkelt som ett analogt headset levererar man ändå In:Ear med en uppsjö tillbehör - frånsett öronsnäckor och mikrofon medföljer även en förlängningssladd, två par extra silikonöverdrag för öronlurarna samt en tygpåse att förvara allting i (se artikelbild). Huruvida urvalet av tillbehör är genomtänkt eller en ursäkt för att motivera det höga priset (cirka 500 kronor) vet sannolikt enbart Icemat själva.

Okonventionell konstruktion

Själva headsetet är en okonventionell konstruktion. Den klassiska och utskjutande mikrofonarmen på bygel (tänk pilot) saknas helt. Istället har Icemat designat en anordning där mikrofondelen är helt fristående och snarast fungerar som ett komplement till öronsnäckorna (tänk säkerhetsvakt). Anslutningarna sker som brukligt med vanliga 3,5-millimeters minipluggar, med följden att två separata kablar letar sig ut från datorn - en för snäckorna och en för mikrofonen. Då kablarna bara är en meter vardera blir utnyttjandet av förlängningssladden nära på obligatoriskt.

Allt bling-bling till trots är ljudbilden naturligtvis central. In:Ear överraskar med ett förvånansvärt fylligt ljud. Såväl bas som diskant återges med en bredd som jag själv bedömer som anmärkningsvärt bra (se specifikationerna i artikelmarginalen). Under recensionsarbetet har jag testat öronsnäckorna med såväl MP3-musik, allehanda datorspel och IP-telefoni. I samtliga fall har ljudåtergivningen hållt en mycket god kvalité - glädjande nog dessutom på ett ergonomiskt korrekt sätt. Insatta i öronen känns knappt snäckorna alls, trots att jag ändå upplever att de sitter bra utan risk att trilla ur. För att stänga ute omgivande ljud har Icemat valt att förse öronsnäckorna med vardera tre silikonbussningar. Skyddet - vars utbytbara material sympatiskt nog är tvättbart - isolerar omgivningen så effektivt att jag dock lätt fått en känsla av lock för öronen när det varit tyst.

Lastbilsvolym

Att snäckorna dessutom helt saknar volymkontroll förefaller märkligt på gränsen till snålt - speciellt för ett headset med en hög prisbild. Problemet blir än tydligare när In:Ears ljudnivå från början är enastående hög (som mest skall snäckorna kunna producera 90 dB, motsvarande en lastbil på en meters avstånd). För att överhuvudtaget kunna använda In:Ear utan påfallande risk för öronskador har jag tvingats dra ner volyminställningen i Windows XP på dess lägsta nivå.

Precis som fallet är med snäckorna lämnar även mikrofondelen ett blandat intryck. Windows-gränssnittet DirectX tar förvisso upp ljudet på ett fullt godkänt sätt - något som automatiskt kommer samtalspartners som använder IP-telefoni och andra röstbaserade kommunikationsprogram (som TeamSpeak och Ventrilo) till del. Tyvärr känns det praktiska handhavandet klumpigt. Mikrofonens tyngd gör den olämplig att direkt klämma fast på sladden till öronsnäckorna, vilket egentligen bara gör kläderna till enda rimliga fästpunkt. Bökigt och omständligt - inte minst om man brådskande måste lämna datorn.

Hög kvalité, praktiska problem

In:Ears diskreta design talar såväl till dess för- som nackdel. Du som har en laptop och ostört vill ta dig an Ravenholms zombier Half-Life 2 på tåget till släkten i Gnosjö kommer sannolikt att hitta en god reskamrat i In:Ear - likaså du som på resande fot vill låta din musik- eller filmsamling i ljudmässig mening komma till rätta. Behöver du dessutom tillgång till mikrofon torde Icemats headset också göra sitt jobb, om än inte utan visst besvär. Tyvärr är den otraditionella designen samtidigt ett problem. Skrivbordet eller knäet liknar ett trastbo fyllt med sladdar och den förhållandevis klumpiga mikrofonen känns snarast som ett tillbehör till öronsnäckorna än som en integrerad del av headsetet.

Jag har dock svårt att betrakta In:Ear som något annat än en ren laptopprodukt. Trots en utmärkt ljudkvalité finns headsets som är mer potenta och smidiga för den som sitter vid en stationär dator. Den som emellertid letar efter en genomgående högkvalitativ lösning som ryms i en trång förvaringsväska och som dessutom varken räds de praktiska problemen eller det höga priset torde inte behöva leta mera.

Testdator:
AMD Athlon XP 2500+, Creative X-Fi Fatal1ty, ATI Radeon 9600 Pro 128 MB, 1024 MB RAM, Windows XP (SP2)