Kontrasten mot Roccat Kova, som jag testade för ett par veckor sedan, kunde inte vara större. Medan Kova var en blingbling-mus som skulle kunna ersätta årets julgran ser Xai klart mer anspråkslös ut. Men skenet bedrar! På undersidan döljer sig nämligen en LCD-skärm som man enkelt kommer åt genom att hålla in musens mittknapp i 1,5 sekunder eller mer. Väl inne i menyn, som navigeras via scrollhjulet, finns upp till fem profiler att ställa in efter eget tycke och smak.

Stora valmöjligheter

Bland inställningsmöjligheterna märks ExactSense, ExactAim, FreeMove, ExactAcceleration och ExactRate. ExactSense låter dig skräddarsy din CPI (counts per inch - Steelseries kör med denna standard istället för DPI, dots per inch) mellan siffrorna 100 och 5001, vilket torde ge även den mest kräsne spelaren möjlighet att hitta en inställning som passar. Personligen tycker jag visserligen att allt över dryga 3000 CPI börjar bli alldeles för stirrigt för de allra flesta spel, men det är ändå trevligt att ha möjligheten att välja helt själv utefter eget behag. ExactAim lär vara en välkommen nyhet för den med ostadiga eller darrande händer, då du med Aim-tekniken kan reglera skakandet till en viss del samtidigt som FreeMove reglerar hur pass känslig musen ska vara för din input. Spenderandes lite tid med ExactAim och ExactMove för att få funktionerna att samspela är klart rekommenderat, då det verkligen gör en påtaglig skillnad där det verkligen räknas - i spel. ExactAcceleration justerar muspekarhastigheten om så önskas, medan ExactRate ger dig möjligheten att ställa in polling rate mellan 125 och 1000 hz.

Den omtalade inställningsmenyn

Att det finns hela fem profiler är ytterst bekvämt eftersom du snabbt och enkelt kan skifta profil beroende på om du jobbar, spelar eller vad det nu kan vara. Alla dina inställningar sparas dessutom rätt in i mushårdvaran, vilket också innebär att dina unika, skräddarsydda profiler följer med oavsett vilken dator du sitter vid och oavsett om du har Xai-mjukvaran installerad eller ej. Olikt de flesta andra spelmöss kan du som sagt också konfigurera i princip allt du behöver redan via musens egna LCD-meny, något som nästan gör den externa mjukvaran överflödig.

Trist retro-design

I ärlighetens namn är det inte mycket som Steelseries gjort fel när det gäller den rent tekniska biten - ska man hitta några svagheter får man snarare gå över till utseende och form. Som jag nämnde i inledningen ser Xai inte mycket ut för världen. Utseendet är väldigt intetsägande och skvallrar knappast om det kraftpaket som döljer sig inuti. Utöver standardknappuppsättningen med vänster- och högerknapp plus scrollhjul upptill är Xai utrustad med två knappar på vardera sida. Strax nedanför scroll-hjulet sitter också en knapp som används för att snabbskifta mellan din valda profils två olika CPI-inställningar, samt att du öppnar LCD-menyn via denna knapp. Och that's it.

Vid en snabb anblick skulle designen och formen nästan kunna misstas för att höra till en av de obligatoriska standardmöss som följer med vid köp av ny dator! Rent ergonomimässigt är det kanske inte heller kärlek vid första ögonkastet, även om Xai absolut växer i takt med att man vänjer sig. Det är nämligen en rätt stor och bastant sak vi har att göra med, med precis lagom tyngd och motstånd. De som vanligtvis klagar på att spelmöss är för små bör absolut ta sig en titt på Xai!

Sammanfattning

Med en ambidextriös hållning, drivrutinsfri installation och en prislapp på 700-800 kronor levererar Steelseries en riktig vinnare i kategorin spelmöss. Inställningsmöjligheterna är enorma för den som känner sig manad att nörda ner sig i sifferträsket, och med spännande funktioner som antiskak-dämpningen går det också att hitta nya saker att anpassa för att skräddarsy din spelupplevelse precis så som du vill ha den.

Så länge du kan leva med att din nya allierade ser ut som en gammal Intellimouse årgång 1876 så kan du åtminstone vara tillfreds med vetskapen om att få konkurrerande spelmöss på marknaden kan matcha det som Xai levererar. Och förmodligen ingen kan göra det i ett lika väl ihopsatt och lättillgängligt paket. Xai är funktion före yta hela vägen, och det tar Steelseries senaste skapelse nästan, nästan hela vägen fram.

Fakta och teknik

  • Laser-sensor upp till 5001 CPI

  • Maximal förflyttning: 150 tum/sekund

  • Acceleration: 30 G

  • Ambidextriös

  • Systemkrav: Windows XP/Vista eller Mac, ledig USB-port