När jag växte upp var mobiltelefoner inget man spelade på. De satt vackert i ett fåtal bilar och släpades med möda hem över natten. När väl varannan familj utrustat sitt barn med ett portabelt övervakningssystem var det i Snake du skulle ha poängrekordet. Övrig gaming sköttes på trendigt grå maskiner från #Sony eller #Nintendo. Spola fram sisådär 15 år och du kan ha en Playstation i din ficka. Och du kan ringa med den.

Xperia Play är #Sony Ericssons flaggskeppsmobil i smartlurssegmentet men spelsatsningen från Sonys sida är bredare än så. Playstation Pocket, en specialavdelning på Android Market, ska göras tillgänglig på fler telefoner med #Googles operativssystem. Så länge de möter hårdvarukraven och blir ”Playstation Certified” förstås.

Xperia Play, Iphone 3G och HTC Gracia (även kallade tripp, trapp och trull)

Istället för att ett traditionellt tangentbord glider ut från ena långsidan hittar vi där en komplett uppsättning spelkontroller. Förutom styrkors och Playstations välkända geometriska figurer finns det två touch-känsliga ytor som fungerar som ersättare för de analoga spakarna. Med hjälp av en liten central urgröpning är det lätt att hela tiden ha koll på mittpositionen och de fungerar faktiskt förvånansvärt väl. Kontrollerna känns överlag välbyggda och alerta, om än lite plastiga (särskilt axelknapparna).

Sex Playstation-spel är tillgängliga i dagsläget, #Crash Bandicoot är förinstallerat och de resterande fem (se faktaruta) går att köpa för dryga 40 kronor styck. Förutom dessa klassiker har flera utgivare anpassat sina redan släppta mobila titlar för de nya kontrollmöjligheterna och dessa samlas under en Xperia Play-app. #The Sims 3, #Fifa 10, #Bruce Lee och #Star Battalion följer med på det inkluderade Mini Sd-kortet på 8 GB. Spelfokusen går inte att ta miste på.

Klicka mig hit, klicka mig dit

Däremot är gränssnittet något förvirrande. Det första jag gör när sätter på mobilen är såklart att se över spelutbudet och katalogen frontas med racingliret #Asphalt 6 HD och eftersom det är gratis lär det locka till sig en hel del klick. Efter att jag tryckt på download händer dock inget mer, varför jag går in i nedladdningsöversikten och ser att det är klart. När jag klickar på titeln möts jag av ett varningsmeddelande som säger att jag måste godkänna riskerna med att installera saker som inte kommer från Android Market. Väl i inställningar för att korrigera detta möts jag av ännu mer riskinformation. Visst, som erfaren pc-användare är jag van vid att krångla mig igenom diverse menyer, trycka på Ok tills fingrarna krampar, men mobilköparen Svensson blir säkert lite undrande hur han ska agera i det läget. Efter ett par år som supportarbetare vet jag hur lite det krävs för att skrämma upp folk.

Xperia Play i vitt utförande

Det blir också en smula rörigt när det finns tre olika platser att hitta dina spel. Playstation Pocket för dina Sony-spel, Xperia Play för tredjepartstitlar och till sist översikten över alla installerade appar på telefonen. En liten widget som sorterade in alla spel under en katalog hade inte varit så dumt.

Mina första veckor med Android-plattformen har också varit lite brokiga. Gränssnittet slår ibland Iphone på fingrarna i interaktivitet men vissa manövrar är långt ifrån lika intuitiva som #Apples lösning. Det är samtidigt priset man får betala för mindre låst mobil. När Xperia Play lanserades hade jag därför hoppas att Sony Ericsson tänkt till extra och gjort upplevelsen lite smidigare. Den gemene konsolanvändaren är van att bara stoppa in en kassett och köra och det är inte fallet här. Förutom gränssnittsmissarna är det en väldigt kompetent spelmaskin, precis som de flesta andra smartlurar, och jag ser fram emot att njuta av fler Playstation-klassiker på resande fot utan behöva släpa på två enheter. Xperia Play finns i handeln nu och kostar cirka 5500 kronor