Okej, det går faktiskt att köra bilspel med handkontrollen. Om man måste. Men det är oerhört mycket lättare att hålla racinglinjen och att göra de där snygga, svepande omkörningarna från draftingposition om man har en bra ratt. Enda problemet är förstås att en ratt tar plats, samtliga förekommande modeller är stora feta åbäken som tar upp hela jäkla soffbordet och som därför oftare samlar damm medan man i sin slöhet sitter där med handkontrollen i alla fall. #Microsofts nya Xbox 360 Wireless Speed Wheel försöker råda bot på det problemet genom att helt enkelt inte ha några sladdar eller något montage överhuvud taget.

Såhär ser ratten ut, den känns skönare än den enkla formen antyder.

Trogna läsare känner till min inställning till trådlösa, rörelsekänsliga kontroller i allmänhet. De funkar inte. Wii fungerar hjälpligt med Motion Plus, PS3:ans fungerar dåligt eller inte alls, Kinect och Move är slöa och används utan undantag i spel där de inte behövs. Därför blev jag utomordentligt överraskad när jag för första gången höll i den här ratten och upptäckte att den faktiskt fungerar! När du spelar känns med lite god vilja en nästan omärklig fördröjning, men det är faktiskt inte mer än att jag står ut med det. Det här är nog den första rörelsekänsliga kontrollen i spelhistorien som faktiskt gör det den ska.

Det går alltså utmärkt att spela bilspel med bockstyret, som jag härmed officiellt döper denna ratt till. Det sägs att #Forza Motorsport 4 ska vara optimerat för den, men andra bilspel som stöder ratt funkar givetvis lika bra. Det ska gå att spela andra rörelsekänsliga spel också, enligt manualen. Om det fanns några att spela.

Knapparna är färre och mindre än på handkontrollen, men faller lagom under tummarna ändå.

De enda egentliga nackdelarna med bockstyret är att det inte finns någon laddningslösning i stil med play and charge till det, samt att några knappar fått stryka på foten. De övre frontknapparna är borta, så om ditt bilspel använder dem till något är det kört. Och avsaknaden av spakar gör det till ett litet helsike att måla bilar i exempelvis Forza 4. Men när du använder kontrollen till det den är avsedd för så funkar den dock helt klockrent. Det här är ingen entusiastratt som ger den ultimata körupplevelsen, men som soffvänligt körhjälpmedel funkar den helt perfekt.