För några veckor sedan testade vi bredbilds-tv:n Philips Cinema 21:9, en produkt som imponerade på många sätt men vars problem och höga prislapp i slutändan gjorde att den inte nådde ända fram.

I samma recension påstod jag att det finns tv-apparater i 16:9-formatet med likvärdig eller bättre bildkvalitet och utan dessa problem, till en betydligt mildare prislapp. Upp till bevis! Vi har testat en LED-tv från Samsung som levererar på ett mästerligt vis.

Produktnamnet UE46D7005 rullar inte av tungan lika lätt som Philips konkurrent men de sista fyra siffrorna visar att tv:n tillhör Samsungs 7-serie. Detta till trots är själva bildpanelen densamma som i Samsungs 8-serie, produkter som i motsvarande storlek kostar minst 2000 kronor mer. Vad är det då du offrar med 7-serien? Ramen ser något annorlunda ut, företagets logotyp är inte belyst och en tablet-dator följer inte med på köpet. Det är något som undertecknad kan leva med eftersom designen av tv:n är riktigt läcker och endast tre centimeter tjock som mest.

Panel i toppklass

UE46D7005 skryter med en LED-panel med 1080p-upplösning. Den tunna formfaktorn görs möjlig tack vare att Samsung använder kantmonterade LED-lampor (edge LED), en lösning som även medför problem med ljusblödning längs kanterna (clouding).

Samsung har valt att bekämpa detta problem med något som kallas micro dimming vilket går ut på att panelen delats in i olika zoner vars bakgrundsbelysning kan dämpas i takt med att bildens mörka partier skiftar. Detta fungerar lyckligtvis väldigt bra, men kommer med avigsidan att vit text på svart bakgrund kan bli mer grådaskig om du använder standardinställningarna för bildvärden. Genom att anpassa inställningarna för bildens värden kan du minska detta problem, men du får då offra lite av den imponerande ljusstyrkan i färgrika scener. Clouding blir dock aldrig så allvarligt att du lär störa dig på det, jag fick själv koncentrera mig på kanterna för att ens upptäcka det.

Det ska dock sägas att clouding blir värre om tv:ns baksida sitter tätt mot väggen eftersom värmen som alstras inte kan lämna tv:n lika bra, värt att tänka på om du ska hänga upp den.

Bildpanelen uppdateras i 200 hz vilket i kombination med en bildförbättringsmotor på 800 hz ser till att flytet alltid är riktigt bra oavsett om du spelar eller tittar på film. Under mina tester märke jag inte av några större problem med bildfördröjning (input lag) utöver särskilt hektiska situationer i fps-spel, men även denna tv har ett spelläge som stänger av många av de bildmotorer som orsakar fördröjningarna och då blir flytet grymt bra.

De senaste åren har tillverkare av hdtv-produkter hajpat upp 3D som den stora nya anledningen till att köpa en ny tv, men vi konsumenter har inte direkt nappat på bred front, åtminstone inte än. Anledningen är dels att tv-apparater med 3D-stöd inledningsvis varit allt för dyra, men även att bildkvaliteten blivit lidande i 3D-läge och att de aktiva glasögonen varit för dyra och påfrestande för ögonen. I vår recension av Philips Cinema 21:9 hyllade vi känslan av 3D men klagade dels på att aktiveringen av 3D-läget inte fungerade särskilt pålitligt och vi kritiserade även bildsläp.