Tablet-datorer, datorplattor, surfplattor – kärt barn har många namn säger talesättet. Oavsett vad man väljer att kalla dem går det inte att förneka vilket enorm effekt de haft på en rad olika områden sedan #Apple introducerade Ipad för knappt två år sedan. Trycktidningar och böcker har i rasande takt tappat mark till digitala diton, och Ipad-plattformen bär en stor del av ansvaret. Datorplattorna har även tillsammans med smartphones inneburit en förändring av spelbranschen där spelappar kan köpas för små summor via de digitala applikationsbutikerna.

Googles svar på Apples monstersuccé är Android-plattformen som erbjuder en liknande modell på mjukvarusidan. Medan Ipad-modellerna har sett i princip identiska ut sedan lanseringen har produkter baserade på Android-plattformen erbjudit en betydligt större variation i utseende, funktionalitet och, tyvärr, kvalitet.

#Asus är en av få som haft framgångar i konkurrensen med Apples monster och Eee Pad Transformer Prime är uppföljaren till just en sådan succé. Den unika faktorn här är att du kan ansluta ett tangentbordstillbehör med muspekarplatta och på så sätt förvandla datorplattan till en hybrid mellan bärbar dator och datorplatta. Och hårdvaran är det verkligen inget fel på.

Både datorplattan i sig och tangentbordstillbehöret är byggda för att användas tillsammans, något som går igen i både hårdvaran och mjukvaran. Chassit består av ett metallspunnet hölje som andas kvalitet och lyckligtvis kan detsamma sägas om innandömet. En kraftfull Tegra 3-processor med fyra kärnor som tuffar på i 1,3 gigahertz ser till att spel och applikationer flyter på bra och Asus har gjort ett bra jobb med att integrera tangentbordet med Android-systemet. Den IPS-baserade skärmen är ruggigt ljusstark och upplösningen på 1280x800 ser till att såväl spel som webbsidor och böcker ser riktigt detaljerade ut.

Pekar inte åt spel

En brist med tangentbordets muspekarplatta är att den generellt sett inte stöds av spelappar vilket innebär att du blir tvungen att använda den tryckbaserade skärmen på datorplattan istället. Anledningen till detta är att Android-plattformen primärt används i rena datorplattor med enbart tryckskärm och plattformens appar är därför byggda för denna typ av interaktion, men det är synd med tanke på hur bra tangentbordet och muspekarplattan fungerar.

En annan fördel med tangentbordstillbehöret är att det hyser ett extra batteri som förlänger batteritiden från X timmar till uppåt arton timmar, vilket är en finfin bonus. Tangentbordstillbehörets batteri dräneras först vilket ser till så att själva datorplattan kan vara igång så länge som möjligt.

Lyckligtvis är Transformer Prime inte begränsad till datorplattan eller dess tangentbordstillbehör. Via en micro-HDMI till HDMI-kabel kan du ansluta datorplattan till en hdtv och spela i din soffa. För att det ska bli möjligt måste du så klart kunna lira på avstånd, något som blir möjligt genom att ansluta en gamepad via bluetooth. Det fungerar faktiskt förvånansvärt bra och förvandlar i princip datorplattan till en stationär spelkonsol som kan bli bärbar. Med tanke på att den kraftfulla hårdvaran i Transformer Prime kan skyffla nog med beräkningar för att prestera grafik strax under vad nuvarande generationers stationära spelkonsoler klarar av skulle alltså detta kunna vara en lovande spelplattform, men tyvärr är den största bristen med produkten något Asus inte rår över.