När #Creatives ljudkort i Sound Blaster Z-Serien kom förra hösten, så var det deras sjätte generation ljudkort och en riktig höfttackling på de flesta som räknat ut företaget som föredettingar. Nu har man spunnit vidare på Z-serien och tagit mycket av tekniken från de ljudkorten för att trycka in i sitt nya headset Sound Blaster Evo Zx.

Om man glor sig blind på de individuella specifikationerna och detaljerna är Evo Zx inte speciellt imponerande; det finns många och framför allt billigare headsets som kan skryta med mer imponerande siffror. Men det skulle inte vara speciellt rättvist. För att få en uppfattning om Evo Zx måste man se bortom de individuella detaljerna; vad Creative pekar på för mål och inte bara stirra på deras pekande finger. Evo Zx är nämligen inte så mycket ett headset som en ljuddator du sätter på huvudet.

Stilen och färgschemat gör att Evo Zx skulle känna sig som hemma i en Ferrari.

På öronen - inte runt

Kåporna innehåller 40 mm-element och är designade att sitta "på" öronen. Personligen föredrar jag omslutande kåpor eftersom det brukar kännas bekvämare för öronen och stänga ute mer ljud, men trots designen är de faktiskt godkänt bekväma. Det är dessutom förvånansvärt lite ljudläckage, både för den som använder headsetet och för omgivningen. Vikten på 250 gram är inte heller något som stör. Alla kontrollknappar sitter smidigt placerade på höger kåpa. En detalj som jag däremot stör mig på är volymkontrollen. Du kan snurra på den oavsett riktning i all oändlighet, så du har ingen aning om hur hög volymen blir på förhand.

Vid första anblick verkar Evo Zx bara vara lurar och inte ett headset, för var är mikrofonen? Det finns faktiskt två stycken inmonterade i höger kåpa, och därmed ingen mikrofonarm att tappa bort. Mikrofonerna samarbetar, och med en teknik som kallas Voice Focus använder lurarna tidsskillnaden mellan det de uppfångar för att räkna ut var din mun befinner sig och fokusera på det ljudet, samtidigt som andra ljud som faller utanför den tidsramen dämpas. Det låter som tekniklösning från Harry Potter, men fungerar alldeles utmärkt.

Allting kan styras från din surfplatta eller smartphone.

Ett talande exempel på att Creative har tänkt utanför de traditionella ramarna är att man har utrustat headsetet med dubbel Bluetooth. Med en gratis-app kan du via en BT-kanal i realtid konfigurera headsetet från en surfplatta eller smartphone, samtidigt som du strömmar ljud till headsetet via den andra BT-kanalen. Det är faktiskt smartare än man först tror, eftersom det fullständigt eliminerar alla krav på att anpassa ljudet på datorn eller den medieenhet som skickar ut ljudet. Du behöver inte ens installera något styrprogram på datorn - appen och lurarna tar hand om allting själva. Drivrutiner behövs visserligen fortfarande om du ansluter till datorn via USB, men de installeras automatiskt. Det betyder också att du kan anpassa alla aspekter av hur lurarna ska hantera ljud in och ljud ut, oavsett vilken typ av enhet de är kopplade till, och oavsett om du använder vanlig analog ljudkabel med telejack, USB-anslutning eller Bluetooth. Om du inte har något platta eller kompatibel smartphone måste du installera extraprogrammet för att få samma kontroll. Headsetet är dessutom utrustat med NFC, så om du har en NFC-kompatibel smartphone är det larvigt enkelt att koppla ihop dem.

Creative hävdar att batteritiden är åtta timmar, och jag har inte hittat några indikationer på att det inte skulle stämma. Skulle det börja bli soppatorsk kan du fortfarande använda dem samtidigt som du laddar via USB.

Ljudet kommer att hångla upp dig

Appar och funktioner i all ära, men det är trots ljudlyssnarverktyg - hur låter Evo Zx? Med standardinställningen, det vill säga med SBX avstängd, är ljudbilden klar och balanserad men kan kännas aningen "vaniljig" utan karaktär och muskler. Men aktivera SBX, eventuellt justera en aning med equalizern och de övriga funktionerna, och ljudet kommer att hångla upp dig så du knappt vet vad du heter. Hela vägen från djup bas som fortfarande visar karaktär till kristallklar diskant levereras mycket välbalanserat, och är du basjunkie eller föredrar någon annan ljudprofil har du full kontroll att anpassa ljudet som du vill ha det.

I praktiken är Evo Zx ett kombinerat headset och extern ljudkort, en kombination som vanligtvis brukar vara ganska tråkig eller rent av dålig. Creative har däremot vågat ta ut svängarna med ett förstklassigt ljudkort kompletterat med överraskande bra lurar och mikrofoner, tillsammans med ytterst få nackdelar eller mindre bra detaljer. Smakar det så kostar det - lite över 2200 spänn när detta skrivs - men för det får du en flexibel lösning med ett underbart ljudkort och bra lurar. Om du redan har ett bra strålande ljudkort är Evo Zx inte något för dig, men om du sitter med ett halvsunktigt ljudkort och triviala lurar så är det här vad du vill ha.