Det finns många som aspirerar på kategoriseringen att göra riktiga gamingprylar, men Polen är kanske inte det första landet man tänker på som tillverkare av sånt. Det vill #Natec ändra på. De är visserligen inga nybörjare, men nu vill de höja insatserna med musen GX77, en lasergnagare som ska placera Polen på gamerkartan. Men på en punkt skiljer de sig från #Razer, #Mionix och andra pro-produkttillverkare – de vill göra "högkvalitativa produkter till vettiga priser". Är den kombinationen verkligen görbar? Enligt Natec – absolut.

GX77 tar inte ut svängarna speciellt mycket. En högerhänt sladdgnagare med en ganska måttlig upplösning på 5670 dpi på lasern. Den har sju stycken programmerbara knappar, eller nio om man som tillverkaren räknar uppåt och nedåt på rullhjulet som knappar. Det är definitivt inget fel på precisionen, inget jitter och den framstår på det stora hela som en riktigt genomtänkt gnagare.

Däremot har den i undantagsfall lite problem med vissa underlag. För det mesta är avläsningen alldeles utmärkt, men med en av mina #Steelseries-musmattor och vid användande direkt på furubordet drabbas den vid ett par tillfällen av "sensor-arytmi" och hoppar över ett par hundradelars avläsning. Ingen katastrof, men det inger inte det stenhårda förtroende man vill ha av en gnagare i heta spelsituationer.

En ergonomiskt mycket lyckad detalj, åtminstone för mig som inte kör med claw-grepp utan lägger handen på gnagaren, är de trappliknande etagerna på högersidan. Det verkar som att Natec har kastat mer än ett öga på #Func MS-3 som har en liknande design, och resultatet är lika trevligt här. Avsikten är att man ska ha pek- och långfingret liggande på musknapparna som vanligt, sedan vilar ringfingret på det översta av de två etagen och lillfingret på det nedersta. På villkor att du har en lagom stor hand är det verkligen bekvämt. Personligen tycker jag storleken är perfekt, GX77 ligger bra i handen och alla knappar nås utan problem. Men det är en specialiserad form, jag är den enda i familjen som har "rätt" handstorlek, alla andra tyckte att den känns fel och är obekväm.

Dyker man in i programvaran hittar man det man förväntar sig, och inget mer. Gränssnittet är möjligen lite för energiskt i sin strävan efter att vara häftigt, men det är en rent estetisk detalj. Funktionsmässigt är det enkelt och tydligt, och det går att spara upp till fem profiler med personliga inställningar i musens minne. Varje profil kan dessutom ha fyra DPI-inställningar som du kan växla mellan med en knapptryckning.

Det finns tyvärr ett par detaljer som drar ner omdömet om hårdvaran. Till att börja med är rullhjulet ett av de sämsta jag har testat på väldigt lång tid. Det känns bräckligt har egenheten att den känns som att det hackar och snurrar ojämnt på ett irriterande sätt. Bakom rullhjulet finns en knapp som med standardinställningen ändrar DPI-inställningarna, och den är minst lika besynnerlig med en kvalitet som ger intrycket av att den är inköpt på en loppmarknad. När man trycker på den vet man aldrig riktigt om man tryckte tillräckligt för att den ska registrera något. Men vänta, nu klickade den igen, har den dubbla klicklägen med ett högt och ett lågt läge? Nej, det bara känns så.

Natecs strävan efter hög kvalitet till lågt pris funkar inte riktigt, med GX77 får du vad du betalar för. I skrivande stund kostar den drygt 400 spänn vilket får anses vara budgetsegmentet för uttalade gamingprylar, och med det i åtanke är GX77 ett klart godkänt alternativ. En bekväm gnagare med prestanda som räcker för de flesta, men med en del märkbara budgetkompromisser i hårdvaran. Det är inte något för gamers med högt ställda krav med en lika högt ställt plånbok utan mer ett val för stormarknadsgamern. Men med priset i åtanke är den inte så illa.