Som om det inte är tillräckligt läskigt att spela skräckspel med mus och tangentbord. Svenska #Penumbra: Black Plague släpps ju snart i sin ordinarie utgåva. Men den 16 april kan alla med en extra portion nerver av stål försöka överleva äventyret igen. Då släpps nämligen spelet med stöd för haptik-robotarmen Novint Falcon.

Novint Falcon sitter på ditt skrivbord och ersätter mus, tangentbord och joystick. Med den kan du styra spelet i alla dimensioner - och känna fysisk feedback genom Falcons inbyggda motorer. Till exempel ska du kunna känna olika tyngd och texturer i föremål du plockar upp i spelvärlden. Tekniken kallas HaptX (efter grekiskan haptein = att vidröra) och är förhoppningsvis något mer givande för inlevelsen än Philips amBX.

På FZ har vi redan blivit lovade ett exemplar av Falcon från Reachin Technologies, det svenska företaget som implementerar haptik i allt från spel till professionella kirurgsimulatorer. Räkna med ett första test inom kort följt av ett hårdtest i samband med HaptX-utgåvan av Black Plague.

Falcon-kontrollen är släppt i USA sedan i höstas för 200 dollar och beräknas komma till Europa någon gång under andra kvartalet (en kvalificerad gissning på det svenska priset är strax under 2 000 kronor).