Även om dess existens varit bekräftad i tre månader blev 3DS, den femte upplagan av #Nintendos bärbara konsol, ett av de stora numren på E3-mässans presskonferenser. Den gamla trotjänaren får både nödvändiga uppgraderingar och nyheter som kommer locka nya köpare. FZ:s utsände @Jakob Svärd har klämt på maskinen, här följer hans första intryck och en skvätt information om vad vi har att vänta.

Redan namnet avslöjar att den tredimensionella skärmen är det hetaste med Nintendos nya. 3d-effekten återfinns på den övre skärmen som har upplösningen 800 gånger 240 pixlar (400 gånger 240 pixlar per öga, för att uppnå 3d). Den tredje dimensionen uppnås utan hjälpmedel som specialglasögon. På skärmens högersida sitter ett skjutreglage som reglerar hur kraftfull 3d-effekten är, och om den är av eller på. Jakob om hur den känns:

- Riktigt imponerande - 3d-funktionen känns verkligen äkta. Den kan bli irriterande för ögonen i längden, men för det finns ju slidern. Bildkvalitén är helt okej.

En titt på konsolens vänstra nedre halva visar nästa nyhet - en analog styrknapp kompletterar det vanliga styrkorset. De som satt tummen i den skålade knappen är överens om att den slår PSP:s motsvarighet på fingrarna: en mjukare fjäder ger bättre finkänslighet.

Under skalet finns gyroskop och accelerometer som bäddar för spel byggda på rörelsekänslighet, till exempel att luta konsolen för att svänga i bil- och flygspel på samma sätt som i många Iphone titlar. Maskinen blir kraftigare än tidigare upplagor; hur mycket är ännu oklart, men Nintendo menar att den blir något svagare än en Wii. 3DS är utrustad med tre kameror; en "inuti" och två på baksidan. De senare har en upplösning på 0,3 megapixel och genom att de tar foton eller filmar samtidigt uppnås 3d-effekt. Men vår utsände låter sig inte imponeras nämnvärt.

- Kamerafunktionen känns lite gimmickartad, säger Jakob Svärd. Och av det jag sett att döma kommer jag inte se filmer i 3d på den här plattformen.

På ryggen sitter dubbla kameror.

I samband med presentationen tillkännagavs en rad 3DS-spel (se listan nedan). Eftersom konsolen är bakåtkompatibel fungerar också spel till tidigare DS-varianter. Nintendo har ännu inte satt något pris på 3DS. Ej heller har man nämnt något releasedatum, men tidigare har det sagts att den når butik senast i mars 2011. Den version som visas på E3-mässan är inte den definitiva, saker och ting kan komma att ändras innan det är premiärdags. Vad man gav var ett första smakprov på företagets bärbara framtid. Eller som Nintendo själva uttrycker det: "Äkta 3D utan fåniga glasögon."

Spel till Nintendo 3DS

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=106935&w=9999&h=9999&s=0&f=0&a=FjZTZmYTliNT"></img>Klicka här för att komma till FZ:s bevakning av E3-mässan 2010.