Call of Duty-seriens förmåga att röra upp känslor håller i sig. En sekvens i nysläppta #Black Ops där amerikanska soldater försöker mörda den mångårige ledaren Fidel Castro har fått kubanska medier att - just det! - se rött. Den statskontrollerade nyhetssajten Cubadebate skräder inte orden:

"Det här spelet är dubbelt perverst. Å ena sidan glorifierar det de över 600 olagliga lönnmordsförsök den amerikanska regeringen planerade mot den kubanska ledaren, å andra sidan stimulerar det sociopatiska attityder hos nordamerikanska barn och ungdomar."

Sajten skriver vidare att våldsamma spel tidigare visat sig kunna leda till tragedi och menar att #GTA: San Andreas fick en tonåring att mörda tre män (varav två poliser) i Alabama för fyra år sedan. Riktigheten i det påståendet avstår vi från att kommentera. Däremot är det tämligen välkänt att Castro utsatts för otaliga mordförsök genom åren. Men eftersom den i dag 84-årige revolutionären pensionerade sig för ett par år sedan undgick han att avlida på sin post.

Fler spel som rört upp känslor:

  • En tidig scen inledande scen i årsgamla #Call of Duty: Modern Warfare 2 satte spelaren i rollen som terrorist under en pågående massaker på civila på en flygplats i Moskva. Sekvensen togs bort i vissa länders versioner av spelet.

  • Det månadsgamla #Medal of Honor utspelas i nutida Afghanistan och i flerspelarläget krigar talibaner mot västerländska soldater. Höga politiker från Storbritannien, Danmark och Kanada har kritiserat spelet.

Slutligen: kanske fångar den här reklamfilmen hur några av de påstådda 600 mordkomplotterna sett ut?

[video=6385]