Höstens stora shooter-strid om spelarna lär stå mellan #Battlefield 3 och nästa, ännu inte utannonserade #Call of Duty. Och från #Dice-håll verkar man tycka att anfall är bästa försvar - företagets Karl-Magnus Troedsson menar att konkurrenterna ligger på latsidan.

– Våra konkurrenter börjar bli lata, säger han till The Official Playstation Magazine. De använder samma motor, samma ritning för att att bygga ett spel. Någon gång måste man ta ett kliv framåt. Jag har inte sett dem ta det klivet på väldigt länge.

Även om Call of Duty och #Activision inte nämns vid namn står det klart att de senaste årens monstersuccé är den främsta måltavlan.

– Våra konkurrenter fortsätter att göra spel med väldigt, väldigt högt tempo, säger Troedsson. Vi vill berätta en historia med fler dramatiska vändningar. Det handlar inte om att skjuta salva efter salva i sex timmar.

[video=7372]

Frostbite 2 i aktion.

Så hur nytt blir då Battlefield 3? I grund och botten blir det samma upplägg som i stilbildarna #BF 1942 och #BF 2, det vill säga krig till fots, med fordon och med flyg mellan 64 spelare (Windows-versionen; på konsol går gränsen vid 24 eller 32). Men spelet drivs av den nya spelmotorn Frostbite 2, det har förstörbara miljöer (lite som i #Bad Company-spelen) och multiplayer-matcherna kompletteras med singleplayer- och co-op-spelande.

Battlefield 3 släpps till Windows, 360 och PS3 under hösten, och om Activision följer traditionen landar nästa Call of Duty i november. Framåt årsskiftet torde det stå klart vad köparna föredrar – ett påstått nytänkande Battlefield, ett Call of Duty som följer mallen eller rentav en helt annan shooter.