Gör våldsamma spel att spelarna blir mer aggressiva? Frågan har ställts sedan 70-talet, utan att få något enhälligt svar. I dag presenterar Statens medieråd en sammanställning av forskningen på området det senaste decenniet, och slutsatsen är att forskningen inte visar något samband mellan aggressivt beteende och våldsamma spel. Däremot finns en statistisk koppling mellan våldsspel och aggression, men det handlar då om mentala processer.

Statens medieråd har gått igenom 161 artiklar om våldsamma spel och aggression som publicerats mellan 2000 och 2011. Forskningen visar alltså att det finns ett samband mellan aggression och våldsamma spel, men alltså inte att folk blir mer fysiskt våldsamma. Ur rapportens slutsats:

Den i medierna spridda föreställningen att forskningen har bevisat att VS [våldsamma datorspel] föder verkligt våld är inte förankrad i forskningen i sin helhet utan i ett selektivt urval av studier.

Forskningen har alltså hittills inte lyckats bevisa hypotesen att VS leder till ökat våld i samhället. Det utesluter inte möjligheten att VS gör spelarna mer aggressiva men att man inte lyckats kartlägga denna påverkan. Vad man med säkerhet kan säga är att om sådana effekter existerar, så är de mycket svaga med tanke på att de inte kunnat kartläggas trots de omfattande ansträngningar som gjorts.

Brister i metodologin gör kopplingen mellan aggression och våldsspel osäkra, bland annat att begreppet aggression används olika i olika studier, och vissa undersökningar tar inte hänsyn till om andra faktorer (hemförhållanden, psykisk ohälsa med mera) kan ligga bakom.

Statens medieråds sammanfattning ligger i linje med sju av åtta liknande forskningsöversikter som gjorts under 2000-talet, och i slutsatsen betonas att det inte finns stöd i forskningen för påståendet att våldsamma spel leder till våld i verkligheten. Samtidigt finns heller inget stöd i forskningen för att det inte kan vara så, men sannolikt ligger också andra faktorer bakom.