#Paradox vd Fredrik Wester spekulerade i att nästa konsolgeneration kan vara den sista, ett uttalande som väckte starka känslor och livliga diskussioner.

– Det är många som tolkar mitt korta citat som krigsförklaring mot konsolerna, vilket inte alls är fallet. Vill man ha ett bråk mellan pc och konsol är det bättre att prata om ren cpu-prestanda i dagsläget snarare än om hur framtiden ser ut, berättar Fredrik för FZ.

Han poängterar att Paradox har ett antal konsolspel under utveckling och att han inte har något att vinna på ett sådant bråk. Inte heller tror han att #Nintendo, #Sony och #Microsoft kommer att försvinna. Istället tror Fredrik på en marknad där man streamar spel och annan underhållning direkt i tv:n istället för att ha separat hårdvara – och där ovan nämnda trio fortsätter dominera marknaden.

– Det är en spekulation förstås, men en framtidsbild jag tycker är rimlig.

2006 stod den digitala försäljningen för 1,5 procent av Paradox omsättning. Idag är den uppe i närmare 95 procent. Utvecklingen har gått snabbare än vad företaget någonsin anat och den digitala försäljningen, hävdar Fredrik, står idag för en mycket stor del av försäljningen hos de flesta företag.

– Jag är övertygad om att konservatismen man beskyller kunderna för egentligen finns hos företagen eftersom de hellre försvarar en gammal affärsmodell än att ändra på de rutiner de redan har på plats.

Streaming är i dagsläget dyrt, menar Fredrik, men säger samtidigt att bredbandsutbyggnaden och tekniken bör utvecklas mycket under de närmaste tio åren. Och oavsett om streaming-formen blir dominerande eller inte kommer vi att få se smart tv:s med Windows, Ios, Android eller andra operativsystem. Han tillägger också att spelen inte kommer förändras utan att det snarare handlar om hur de distribueras och konsumeras.

– Jag tror och hoppas att nästa generations konsoler kommer att vara huvudsakligen inriktade på digital distribution.