Nyheter
Wolfenstein 3D firar 20 år

Wolfenstein 3D firar 20 år

49 kommentarer

Av 2012-05-05 13:33


FZ har som du säkert känner till sina rötter väl förankrade i Quake, vilket i sin tur utvecklades av Id Software som låg bakom superklassikern Wolfenstein 3D. Den 5 maj 1992 släpptes just Wolfenstein 3D i USA, där du sprang omkring, samlade nycklar, öppnade dörrar och gjorde livet surt för nazister och robot-Hitler. Wolfenstein 3D var den första förstapersonspangaren som på allvar tog plats i folks hjärtan, men inte överallt då detta spel bland annat ledde till en av de första större censurerna, genom en bannlysning av spelet i Tyskland. Men vi säger grattis Wolfenstein 3D, och tack för din tolkning av fps-genren.

Självfallet bjuder det här in till att spendera några minuter på att minnas det som en gång var.

Vad har du för minnen i samband med Wolfenstein 3D, och hur tänker du att spelet påverkat branschen?

Varför inte ladda ner Shareware-versionen?
Spelinformation
Kommentarer
Dölj toppkommentarer Toppkommentarer
 • Jilted
  Jilted 2012-05-05 14:44
  Haha har en liten rolig berättelse angående detta spelet. Detta var det första spelet jag köpte till min 486:a. Det gick endast att spela i DOS och jag hade noll koll på dos-kommandon på den tiden. Det fanns instruktioner på hur man installerade spelet men inte hur man startade det.

  Dock så fanns det ett alternativ när installationen var slutförd att starta spelet. Så varje gång jag skulle spela så installerade jag om spelet för att kunna starta det... :)
 • Raderad
  Raderad 2012-05-06 12:05
  Kommer mycket väl ihåg när jag spelade Wolfenstein första gången.

  Jag var 8-9 år och låg i min säng och skulle egentligen sova men så hörde jag något i från farsans kontor som låg några meter ifrån mitt rum. Så jag smög upp och kikade in igenom dörrspringan och såg att farsan satt och spelade något där han sprang runt och sköt brunbeigeklädda gubbar med en minigun.

  Som tur var (i det här fallet) så upptäckte farsan mig.

  "Ska inte du sova nu? Det är skola imorgon" Sa han med ganska bestämd ton.

  "Nej, jag kan inte sova. Vad spelar du för något?" frågade jag nyfiket.

  "Det är inget spel för dig. Men... äh vad fan, kom och sätt dig här så får du prova en stund. Säg ingenting till mamma bara."

  Vi blev sittandes där och spelade Wolfenstein till kl 4 på morgonen. Sen blev farsan nervös för morsan hade jobbat natt och skulle komma hem från jobbet om ca en timme och jag var fortfarande vaken.

  Vi satt uppe många nätter efter det och spelade varsin bana åt gången tills vi hade klarat av fullversionen av spelet.
 • Sebastian Lind
  Sebastian Lind 2012-05-05 14:22
  En oförglömlig milstolpe. :)
Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
FZ