#Mojang Specifications har fått en stämning på halsen, signerad Uniloc. De hävdar att Android-varianten av #Minecraft använder sig av deras mjukvarupatent #6,857,067 utan att ha fått uttalat klartecken från företaget.

Patentet är skrivet som följer: “system and method for preventing unauthorized access to electronic data [covering] executable computer code on an electronic device to prevent unauthorized access to electronic data stored on the electronic device.”

Marcus "Notch" Persson twittrar att det oturligt för Uniloc är ett mjukvarupatent och att han således planerar att använda så mycket pengar som det behövs för att Uniloc inte ska få ett öre. I ett längre blogginlägg utvecklar han sina tankar om patent, där han pekar på att vissa former av patent och skydd är rimliga, medan patent på idéer vilket mjukvarupatent är helt enkelt begränsar utvecklingen och håller tillbaka innovation.

Uniloc gav sig förra året på Activision, ASPYR, McAfee, Quark och Sony för patentbrott mot patent #5,490,216, “System for Software Registration.” vilket ännu inte är uppklarat. Därtill påbörjade de 2003 en rättsprocess mot Microsoft som 2009 ledde till 388 miljoner dollar till Uniloc, dock kortvarigt då Microsoft kort därefter lyckades presentera bevis på att de faktiskt inte brutit mot patentet.

Om du är sugen på att läsa igenom hela stämningen är det bara att följa denna länk.