#Valves växande intresse för Linux som spelplattform är en sorts försäkring mot att Windows-plattformen blir allt mer sluten, vilket i längden kan få hårdvarutillverkare att lämna marknaden. Det menar Gabe Newell, Valves grundare och chef, som under spelbranschkonferensen Casual Connect i Seattle i tisdags gav sin syn på saken, skriver AllThingsD.

– Jag tycker Windows 8 är en katastrof för alla i pc-branschen. Jag tror vi kommer förlora några av de mest betydande pc-tillverkarna, de kommer lämna marknaden. Jag tror marginalerna kommer försvinna för en rad människor. Om det stämmer kommer det vara bra att ha ett alternativ att luta sig mot.

Newell menar att spelutbudet har enormt stor betydelse när folk väljer operativsystem och därför vill han att så många som möjligt av Steams tusentals spel ska bli tillgängliga under olika Linux-versioner.

– Det som främst håller tillbaka Linux är spel. Folk inser inte hur viktiga spel är för att styra folks köpbeteende. Vi vill göra det så enkelt som möjligt att köra de 2500 spel som finns på Steam under Linux också.

Han menar att öppna plattformar är något av ett krav för att främja kreativitet, och att Valve och andra prominenta namn i branschen har öppenheten att tacka för sina verk.

– För att innovation ska bli verklighet måste ett gäng saker som inte händer på slutna plattformar inträffa. Valve skulle inte existera i dag utan pc:n, inte heller #Epic eller #Zynga eller #Google. Ingen av dem skulle ha funnits utan öppenheten i plattformen.