Även om Johan Hallstan saknade samma ideologiska djup som i det första #Bioshock finns det starka religiösa teman i #Bioshock. Så pass starka att en kristen spelare bad återförsäljaren #Valve om att få pengarna tillbaka. Om du ännu inte har spelat ett av årets kanske bästa spel får vi varna för spoilers i den fortsatta texten.

I spelets inledning måste Booker Dewitt döpas för att få komma in Colombia och det är just denna handling som störde Breen Malmberg så pass mycket att han inte kunde fortsätta spela. Som troende kristen anser han att dopets är ett heligt sakrament som man inte ska ta lättviktigt på och eftersom det inte fanns några möjligheter att undvika det valde han avsluta spelet. Eftersom han köpt spelet på Steam vände han sig till Valve med sin vädjan om att få tillbaka pengarna för spelet, vilket han också fick enligt honom.

Det är inte första, och säkerligen inte sista, gången som religion har påverkat spel och Ken Levine själv förändrade innehållet i spelet efter en dialog med sina troende medarbetare. Och samtidigt som man kan hävda att religiösa inte borde ställa krav på spel har vi i Sverige, och Europa, en hyfsat ångerrätt som låter dig som konsument returnera en vara du inte är nöjd med.