Stockholms Universitet har gjort en undersökning på pojkar i åldrarna 13 till 15 år. De vill undersöka hur tidigare spelvanor påverkar deras psykofysiologiska reaktioner. I testgruppen har ett 30-tal ungdomar deltagit. Och resultatet pekar på att de som spelar mycket våldsamma spel blir avtrubbade.

– De som hade lite vana av att spela våldsamma spel hade starkare aktivering av det sympatiska nervsystemet. Detta talar för att det sker en avtrubbning både fysiologiskt och känslomässigt hos de som spelar mycket våldsamma spel, säger Malena Ivarsson, doktorand vid Psykologiska institutionen och verksam vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Hälften av gruppen var vana vid att spela våldsamma spel minst tre timmar per dag. Den andra hälften spelade mest en timme per dag. Studien gjordes i hemmet där de fick prova på att under två timmar vid två olika tillfällen testa både ett snällt och ett våldsamt spel.

– Skillnaden var främst att de pojkar med lite erfarenhet av våldsspel hade en betydligt högre hjärtfrekvens under sömnen efter att ha spelat våldsspelet än efter det spel som inte hade inslag av våld. Denna grupp rapporterade också att de sov sämre och kände sig mer nedstämda efter att ha spelar våldsspelet, säger Malena Ivarsson.

Studien presenterades i den vetenskapliga tidningen Psychosomatic Medicine, vilken säkert innehåller en hel del tung läsning för dig som är intresserad av detta ämne.