Playstation 4 är på väg med stormsteg så väl här som i Nordamerika. Dit kommer den dock lite tidigare, närmare bestämt nu på fredag. Spelpress världen över har därför fått fingra på maskinen. Vad har de kommit fram till?

Alla verkar rörande överens om att Playstation 4 är en riktigt snygg maskin. Stilig, oavsett om man låter den ligga horisontellt eller om man ställer den vertikalt. Dessutom är den förvånansvärt liten och tyst.

– Vissa maskiner, som den första tjocka PS3:an eller den första Nintendo DS, lider av en ofullständig design som dömer dem att bytas ut i framtiden. Det gäller inte den här maskinen. Playstation 4 behöver varken bli mindre eller kosmetiskt snyggare. Den använder inte någon power brick och man kan till och med använda samma sladd som till Playstation 3, tycker Kotaku.

Men blir det inte problem med överhettning om maskinen är så tyst och liten? Digital Foundry har kikat närmare på temperaturer och strömförbrukning och kommer fram till att så inte är fallet. Som mest uppmätte de 50 grader ur de bakre fläktarna, och 45 som maxtemperatur på själva konsolen. Den drar dock en del ström – 80W i normaltillstånd, 110-120W när man spelar och hela 140W om man drar upp konsolens meny samtidigt som man befinner sig i ett spel.

Polygon noterar också att det finns några milda irritationsmoment på den tekniska fronten. PS4 stödjer inte den nya trödlösa standarden 802.11ac, utan kör på med 802.11n/b/g i 2.4Ghz. Förlegat, tycker de, och noterar också att det inte finns någon IR-port för universal-kontroller, eller stöd för Logitechs Playstation 3 Bluetooth Harmony adapter eller PS3:ans Bluetooth Blu-Ray-kontroll.

Dualshock 4-kontrollen är något tyngre än föregångaren Dualshock 3, och kommer med några nya finesser. Touch-skärmen låter oss genomföra olika kommandon genom att dra med fingret över den – något som dessvärre inte används särskilt flitigt för närvarande. Desto mer relevant känns den lilla cirkulära urgröpning i de analoga spakarna, som gör att man inte tappar fästet lika lätt som innan. Start och select byts ut mot "options" och "share", där den sistnämnda används för att snabbt och smidigt dela film och skärmdumpar med alla sina vänner på internet. En annan smidig nyhet är att man kan koppla in hörlurar direkt i handkontrollen.

Playstation 4 stödjer även remote play – möjligheten att streama spel via PS4 till den bärbara Playstation Vita. Det är väldigt enkelt att installera, allt man behöver göra är att skriva in en kod från PS4 i sin Vita så är man klar. Ju längre från konsolen man är, desto mer laggar det, rapporterar Verge. Men överlag fungerar det väldigt bra.

– Det Remote Play gör är egentligen att skapa en kopia av din tv-skärm på din Vita, vart du än går, och det fungerar med i stort sett vilket spel som helst som inte använder PS Move eller Playstation-kameran enligt Verge.

Det rapporteras att konsolens gränssnitt är väldigt snabbt och responsivt, men också riktat mot sociala aktiviteter.

– Du kanske inte alltid behöver vara online med den här maskinen, men den är designad för att du ska vilja vara det. Sony förvandlar Playstation-spelande till en otroligt social upplevelse. När du sätter på maskinen så uppdateras menyskärmen med massor av information om vad alla dina kompisar gör: spelar spel, laddar upp klipp eller sänder livestreams, berättar Kotaku.

I kategorin "övrigt" hittar vi lite information om det headset som följer med konsolen. Tydligen rör det sig om en väldigt billig modell som inte ger något imponerande intryck. Något som är desto mer imponerande är att det går tokfort att installera spel på konsolen. När Kotaku testade att installera 20 och 30gb stora spel behövde de bara vänta runt 30 sekunder innan de kunde hoppa in och spela.

Överlag ett gott första intryck för en stilig, liten och tystlåten konsol som är designad med socialt spelande i åtanke. Vår rapport om Playstation 4 kommer så fort vi får en maskin till kontoret.

Länkar:

Eurogamer
Kotaku
Verge
Polygon