#Microsofts hantering av Xbox One kommer sannolikt tas upp som varnande exempel på pr-skolor världen över. Gång på gång har man tvingats ta tillbaka saker efter massiv kritik, men det senaste steget – skrota kravet på att konsolen säljs tillsammans med styrverktyget Kinect – verkar vara ett litet genidrag. Liksom den 20-procentiga prissänkningen.

Etfter premiären för den "nya", Kinect-fria versionen av Xbox One och prissänkningen på 100 dollar i juni har försäljningen i USA mer än fördubblats. En Xbox One med Kinect hade riktpriset 500 dollar vid premiären förra hösten, och numera kostar den Kinect-fria varianten 400 dollar. Kinect kommer börja säljas separat i höst, till ett i nuläget okänt pris. Men eftersom Windows-versionen går loss på drygt 1700 kronor lär den inte kosta under 100 dollar, tippar vi.

Xbox One släpps i Sverige den 5 september, och enligt ett pressutskick för någon vecka sedan låg riktpriset för en Kinect-fri konsol med spelen #Forza 5 och #Fifa 14 på 4095 kronor (dock oklart hos vilka åteförsäljare). Kollar du in Prisjakt-modulen nedan får du en Xbone för 3790 kronor och uppåt.

De senaste officiella siffrorna för Xbox One-försäljningen är från i april, och då hade 5 miljoner konsoler skeppats (alltså skickats till butik – inte sålts till kund).