Minskad risk för genskador, hormonstörande effekter och störningar på nervsystemet. Det vill regeringens utredare uppnå genom en ny skatt på elektronik, som ska få oss konsumenter att välja de minst skadliga produkterna, rapporterar TT. På så vis ska vi inte bli lika exponerade för kemikalier i vardagen.

Spisar, mikrovågsugnar, kylskåp, frysar, tvättmaskiner och dammsugare berörs av förslaget. Och vi på FZ påverkas kanske särskilt av kategorierna datorer, tv-apparater, mobiltelefoner och spelkonsoler.

Det kommer göras avdrag för de produkter som inte innehåller de allra farligaste kemikalierna. Enligt beräkningar bör konsumtionen av hemelektronik minska med 4,5 procent, samt föra med sig ökade skatteintäkter för staten med 2,4 miljarder kronor. Det kan bli aktuellt med upp till 320 kronor skatt för en produkt.

Allt detta förutsätter dock att det blir verklighet av förslaget. Blir det så och du varken vill anpassa din konsumtion eller betala mer skatt kan du alltid importera maskiner från utlandet, då de inte berörs av förslaget.

Via Folkbladet.