Långt borta är tiden då det snackades om "fyrkantiga ögon" och att hjärnan förtvinade av datorspel. Istället har det börjats med seriös forskning i ämnet. En av de senare studierna kommer från University of California och rör hur vårt minne påverkas av tredimensionella spel.

– Det verkar som om datorspelen har en gynnsam effekt på hjärnområdet hippocampus, som har vårt minne att göra. Särskilt platsminnet och lokalsinne att göra, säger Dane Clemenson från University of California till Sveriges Radio.

De har låtit en testgrupp spela en tredimensionell del ur Super Mario-serien och en annan har satts framför tvådimensionella Angry Birds. De båda grupperna fick sedan göra ett minnestest utformat för just hjärnområdet hippocampus.

Resultatet visar att de som spelar tredimensionella spel får bättre minnet, till skillnad från de som spelade tvådimensionella Angry Birds där ingen förbättring kunde ses. De har även gjort ett test på hängivna spelare och preseterar extra bra på testet.

University of California kommer nu gå vidare med hjärnavbildningar för att se om det ger synliga förändringar av spelandet.