Alla som satt uppe på nätterna under 90-talet och följde den australiska såpoperan Kvinnofängelset får nu sitt lystmäte: via en färsk patch har Prison Architect nu berikats med just kvinnofängelser. Tack och lov betyder detta långt mycket mer än att byta ut några simpla sprites.

För spelsajten Rock Paper Shotgun berättar designern Chris Delay:

Vi ville inte bara byta grafik, vi ville göra mer. Den ofta befogade kritiken är att kvinnor porträtteras endimensionellt i spel. Eller värre: de är idealiserade bilder för det manliga ögat av vad en kvinna i spel ska vara. Att bara byta ut ut sprites ger ingen rättvis bild av ett kvinnligt fängelse."

Utvecklarna har haft långa diskussioner om hur de ska balansera om spelet. Kvinnliga interner har exempelvis andra behov än de manliga: familjen och hygien väger tyngre för dem. De kvinnliga fångarna har inte heller lika gynnsamma chanser i slagsmål med vakter av det motsatta könet. Precis som i verkligheten föder också kvinnliga fångar barn och har möjligheten att ta hand om bebisarna inne i fängelset.

Vill du veta (mycket!) mer har teamet bakom den lyckade simulatorn producerat en snudd på halvtimme lång video där man pratar om sitt kvinnofängelse.