Nyheter
Då släpps granskande dokumentären om Copyswede

Då släpps granskande dokumentären om Copyswede

19 kommentarer

Av 2016-02-01 16:00


Den på förhand omtalade dokumentären om upphovsrättsorganisationen Copyswede, släpps den 12 februari. Det meddelar upphovsmannen Daniel Bramne på projektes blogg.

Copyswede är organisationen som bildades 1982 för att fungera som en samarbetsorganisation för olika upphovsmän. Organisationen har i huvdsak två uppgifter: att träffa avtal med olika aktörer om licensiering av innehåll från radio- och tv-produktioner, samt inkassera och fördela ut en "privatkopieringsavgift". Allt enligt lagen om privatkopieringsersättning, som tidigare hette kassettersättning.

Filmaren Bramme meddelade i början på förra året att han ämnade göra en dokumentär om organisationen och den hårt kritiserade privatkopieringsersättning.

"Copyswede har varit föremål för en hel del skriverier och åsikter de senaste åren," sade Bramne till FZ i mars 2015. "Copyswede i sig är inte det stora problemet, det är lagen om privatkopieringsersättning som är den riktiga anledningen till en dokumentärfilm. Utan en luddig lag skulle inte Copyswede funnits och det är där jag känner att något måste göras. En privat organisation ska inte ha möjlighet att bestämma en egen schablonmässig ersättning, de ska kunna visa var pengar går och de ska kunna ta ansvar för vad de gör."

Kickstarterprojektet ser nu alltså ut att ros i hamn. På projektets blogg meddelas att filmen kommer göras offentlig den 12 februari, på videotjänsten Vimeo samt som nedladdningsbar fil.

Dokumentär vill granska Copyswede
Ungern vill införa skatt på datatrafik
Nu är det klart – Bredbandsbolaget frias i piratmålet

Twittra

Facebook

Kommentarer
Dölj toppkommentarer Toppkommentarer
 • Loxus
  Loxus 2016-02-01 16:54
  SVT bör ta upp den. Men det kommer aldrig hända.
 • Mindrax
  Mindrax 2016-02-01 16:41
  Mycket intressant.
  Har själv alltid haft ett misstänksamt öga på Copyswede.
 • TedShred
  TedShred 2016-02-01 17:15
  Dokumantär? Nuförtiden säger man väl ändå dokuhentär?
Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
FZ