När #Microsoft la ner Flight Simulator-serien 2009 var den världens äldsta pc-spelsserie och åtskilliga flygentusiaster fällde en tår. Att spelet lanserades på Steam för ett par år sedan var en liten tröst, men nu kommer en förhoppningsvis fullvärdig glädjeåterställare – spelserien återuppstår. På sätt och vis.

#Dovetail Games har tagit över Microsofts Flight Sim-teknik och av den bygger man två nya civilflygsimmar. Namnen är #Flight School och #Flight Simulator, och de är vad de heter: ett spel som siktar på att lära noviser flygandets grunder och ett större, mer komplext med mer innehåll.

Det blir alltså två spel, som delar på mycket av tekniken. Båda är fristående och pc-exklusiva, berättar utvecklarna i en Q&A på sin Facebook-sida (se nedan). Där finns en del intressanta uppgifter, här följer ett par:

  • Flight School släpps i april, Flight Simulator senare i år.

  • Det blir bara singleplayer i båda spelen.

  • Flight School innehåller två plan. Det ena är ett Piper PA-18 Super Cub, det andra hålls hemligt några veckor till.

  • Båda spelen har fräschats upp på vissa områden jämfört med snart tio år gamla Flight Sim X. De bygger på 64-bitarsteknik och DirectX 11, och innehåller en rad moderna grafiska effekter.

  • FSX-addons kommer inte fungera utan handpåläggning, men utvecklarna lovar att stödja tredjepartstillverkarna med verktyg och support.

  • För Flight School blir det samma gamla fysik som i FSX, medan det finns hopp om nyheter där för Flight Sim.

Mer om spelen får du av Dovetail i thumbnailen nedan (klicka dig vidare till frågorna & svaren).