I samband med lanseringen av Shadow of Mordor för två år sedan dök det upp anklagelser om att #Warner Bros betalat youtubers för att prata om spelet i positiva ordalag. Nu, två år senare, har FTC (den amerikanska myndigheten för konsumenträtt) och spelutgivaren nått en överenskommelse vilket innebär att Warner mer eller mindre erkänner sin skuld.

I samband med att överenskommelsen gjordes offentlig nämns svenska Pewdiepie som exempel. Hans video från spelet har idag 3,7 miljoner träffar och har bara en disclaimer om man väljer "show more" i beskrivningen av videon. Denna syns heller inte om någon tittar på klippet inbäddat på en annan sajt. Bland annat uppmuntrar han folk att klicka på spelets sajt, vilket var en del av de krav som ställdes på kreatörerna för att de skulle få tillgång till spelet före alla andra. Inklusive recensenter.

Warner menar att detta gjordes på uppdrag av en extern firma och de slipper också böter. Istället måste deras policy kring sponsrat innehåll förtydligas. Bland annat ska de bli tydligare med att det ligger i kreatörens ansvar att redogöra för sponsrat innehåll.

Vi har försökt nå Pewdiepie för en kommentar.