Den ryske videobloggaren Ruslan Sokolovsky har gripits efter att ha spelat #Pokémon Go i en kyrka. Att spela det populära mobilspelet i religiösa byggnader anses strida mot lagar som förbjuder hån eller hädelse av religiös övertygelse, skriver nyhetssamlingssajten Meduza.

I juli varnade den statliga ryska nyhetskanalen Russia-24 Pokémon Go-spelare för att det kunde bryta mot de ryska lagarna att spela i kyrkor. Kort därefter valde Sokolovsky att göra just det. Han filmade sig själv när han spelade det extremt populära mobilspelet i Church of all Saints i Jekaterinburg, och i mitten av augusti la han upp filmen på Youtube.

Sokolovsky är ateist och har i tidigare filmer skarpt kritiserat kyrkliga påbud.

– Vem kan bli stött av det faktum att man går runt i en kyrka med en smartphone?, säger han i filmen.

Den regionala polisen, är svaret. Man har granskat filmen och i fredags beslutade man att gripa Sokolovsky, för att dagen efter häkta honom. Han kommer åtalas för att ha hånat religiösa övertygelser. Valery Gorelykh, talesperson för den regionala polisen, säger att han tycker att såna Pokémon-spelare "borde skickas i fängelse i minst 5 år", för att avskräcka andra från att begå hädelse, skriver Meduza.

Den ryska ortodoxa kyrkan säger i ett uttalande att det var Sokolovskys provocerande beteende som ledde till att han greps, inte specifikt att han spelade spel i kyrkan. Så här säger den ryska ortodoxa kyrkans talesperson Vladimir Legoyda i ett uttalande på Facebook.

– Det är tydligt att herr Sokolovsky inte var en vanlig förbipasserande, som i ett infall av kärlek till spelande gick in i templet. Han är snarare en välkänd ung bloggare i staden, och han jobbar på samma sätt som Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo är den franska satirtidning som utsattes för ett terrorattentat i januari 2015, varvid 11 personer dödades och 11 skadades. Tidningen har gjort sig känd för sin provocerande humor, som bland annat driver med religion.

Jaroslav Nilov, chef för Statsdumans sektion för religiösa frågor, säger att utredarna ännu inte bevisat att Sokolovsky brutit mot de ryska antihädelselagarna, och han kallar gripandet onödigt, uppger Gizmodo.

Kyrkans talesperson Legoyda säger att kyrkan "inte är ute efter en ung bloggares blod", och att prästerna borde förklara för Sokolovsky vad kyrkan är och vad den står för, och "hjälpa killen". Han ber också kollegor och journalister att inte göra Sokolovsky till en martyr.

– Jag ber er, försök att inte göra varje provokatör till Nelson Mandela.

Amen...