Nyheter
Heaton: "Dags att Riksidrottsförbundet erkänner e-sporten som sport"

Heaton: "Dags att Riksidrottsförbundet erkänner e-sporten som sport"

64 kommentarer

Av 2016-10-21 09:02


E-sporten bör betraktas som vilken annan sport som helst, och därför förtjänar den en plats i Riksidrottsförbundet. Det menar Emil "Heaton" Christiensen, legendarisk svensk e-sportprofil och åttafaldig världsmästare i Counter-Strike.

Christiensen och hans bolag Arena Academy har skickat in en ansökan till Riksidrottsförbundet där man begär att e-sport ska tas upp av Riksidrottsförbundet, det skriver han i en debattartikel hos Metro. Som argument tar han upp en vetenskaplig studie om e-sportens effekter, samt vad den innebär socialt, kommunikativt och ekonomiskt. 

Sverige ligger efter i acceptansen av e-sport, menar Christiensen. Han har förståelse för att fördomar om e-sporten lever kvar, men debattartikeln kan tolkas som det efterlysta erkännandet från Riksidrottsförbundet kan bidra till ökad acceptans av e-sport. 

– I USA behandlas e-sportstjärnorna redan som "vanliga" sportstjärnor, och man kan tycka att det är dags att e-sporten får ett erkännande av Riksidrottsförbundet på samma sätt som övriga sporter. Sverige har en lång tradition av att vara bäst i en av världens största och snabbast växande sporter. För att ta hand om vårt arv behöver vi underlätta arbetet för föreningar som i dag engagerar ungdomar men inte har samma möjligheter till stöd eftersom e-sporten inte är godkänd som specialförbund inom Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har till uppgift att stödja idrottsrörelsen och lyfta fram idrottens positiva värden. Det har 71 specialidrottsförbund med inriktning på specifika sporter, till exempel fotboll, friidrott, bågskytte och curling. Och snart e-sport?

Heaton debatterade nyligen för e-sport i Aktuellt
Spelinformation
Kommentarer
Dölj toppkommentarer Toppkommentarer
 • Tomas Helenius
  Tomas Helenius Admin 2016-10-21 10:14
  Rydell1986 skrev:
  Jag är för e-sport och tycker det är riktigt kul att både kolla på dota 2 samt CS turneringar. men e-sport och Idrott är långt ifrån samma sak.

  Varför skulle idrottsförbundet erkänna något som är raka motsatsen mot vad de satsar på pengar nu. Det är inte så att e-sport är någon fysisk sport som får barn bort ifrån pojkrummen och tv apparaterna. Där de kommer ut och träffar och umgås med andra likasinnade och får frisk luft och motion.

  Ingen säger att e-sport är idrott. Det handlar om att erkännas som sport, liksom curling, dart, biljard, skytte och andra sporter som ligger under Riksidrottsförbundet utan att vara särskilt fysiskt krävande.
 • Redstar
  Redstar 2016-10-21 11:12
  kanshira skrev:
  Om e-sport ska klassas som sport så borde folk som tittar på let's play videos på youtube anse sig själva som atleter också.


  Varför då? Du är ingen fotbollsspelare för att du glor på Liverpool-United på tv. Jag förstår inte liknelsen.
 • Joppenator
  Joppenator 2016-10-21 11:18
  kanshira skrev:
  Om e-sport ska klassas som sport så borde folk som tittar på let's play videos på youtube anse sig själva som atleter också.


  Så jag är en atlet om jag kollar på friidrott på tv? Skrämmande vilken hjärndöd kommentar du la...
Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
FZ