Du har precis blivit tilltufsad i ett actionspel och det räcker inte med att huka dig en stund för att få tillbaka hälsan. Vad gör du då? Du tittar såkart efter en liten vit låda med ett rött kors på som på magiskt vis helar dig till stridsdugligt skick. Gamers har blivit programmerade till detta i decennier. Synd bara att det bryter mot Genèvekonventionerna.

Det blev indieutvecklaren bakom #Prison Architect varse om när de fick ett brev från Röda Korset. Det uppmärksammade att deras hälsolådor bryter nämnda konventioner och därmed även brittisk lag. Ett rött kors mot vit bakgrund är en internationellt skyddad symbol och är därför inte fri att använda i till exempel spel. I brevet de fick stod det bland annat följande:

If the red cross emblem or similar signs are used for other purposes, no matter how beneficial or inconsequential they may seem, the special significance of the emblem will be diminished. The red cross emblem or similar designs are not general signs of ambulances, health care, first aid, the nursing or medical profession, or similar matters. Moreover, they are not signs to be used for commercial purposes, such as for advertising campaigns or on products.

Två av personerna på #Introversion, däribland spelets designer, pratar om deras reaktion när de fick brevet och även om de var snabba att korrigera den röda färgen till en grön är de inte helt nöjda. Även vi på FZ har fått ett brev från Röda Korset då vi använt ett rött kors i ett fiktivt sjukintyg inför The Witcher 3-lanseringen.