Det pratas ofta om det hårda klimatet på internet och framförallt i onlinespel där det snarare hör till ovanligheten att en hel match spelas utan elaka gliringar från både mot- och medspelare.

Jonathan "Loda" Berg är professionell #Dota 2-spelare och har genom åren varit väldigt framgångsrik med sitt lag Alliance, som bland annat vann den stora tävlingen The International år 2013. I en intervju med Sveriges Radio pratar han om det tuffa språket som används men benägenheten att anmäla sådant är låg.

– Nu hamnar allt ansvar på oss, och tanken är god att vi som spelare ska ha mer inflytande över spelandet än de stora företagen men eftersom vi alla är människor så fungerar det oftast inte så bra.

Han menar att dåligt beteende ger böter traditionella sportsammanhang men att vore otrotligt svårt att ha domare närvarande i den väldigt stora mängden matcher som spelas varje dag.

I slutet av 2015 släppte Sverok, genom projektet Respect All, Compete ett kompendiumet Svensk e-sports Code of Conduct som innehåller en rad etiska regler för e-sportsarrangemang på alla nivåer. Deras målsättning är att göra e-sporten mer välkomnande genom att bland annat få bort kränkande språk.