När undertecknad skulle välja utbildning efter grundskolan var det mest exotiska programmet "Bandy" och att några skolor erbjöd sina elever bärbara datorer. Idag är situationen väldigt annorlunda och flera högskolor erbjuder utbildningar i såväl spelskapande som spel-spelande.

En av dessa är Glimåkras Folkhögskola som till höstterminen 2017 drar igång en ettårig utbildning döpt till "Esport och spelidé", med fokus på League of Legends. Förutom att tre dagar i veckan försöka bli bättre på Riots mobaspel bryter man också ner det som är spel, då genom att leka runt med analoga brädspel.

Esport
I esport kommer du att få tid att förbättra dig som spelare individuellt, och coachning att spela i ett lag. Under kursen analyserar vi och testar olika spelstrategier och spelvändningar. Vi försöker ge dig kunskap om hur vi människor fungerar i grupp, och hur ett lag kan förbättras genom förståelse, kommunikation och gemensamma mål. Coachning är delvis på engelska och du bör ha lätt för att uttrycka dig på engelska verbalt och skriftligt.

I kursen ingår också gästföreläsningar och deltagande i turneringar och spelkonvent som kan vara aktuella för läsåret.

Spelidé
I kursen får du möjlighet att se datorspel och videospel ur ett bredare perspektiv. Det gör vi genom att utveckla egna koncept kring traditionella sällskapsspel och brädspel. Vi undersöker hur ett spel kan växa fram genom historiebeskrivningar, sociala och kulturella sammanhang. Du får ta fram egna prototyper till sällskapsspel, se hur man går till väga för att balansera ett spel och ge det ett värde.

Om detta låter som något för dig bör du krafsa ihop din ansökan ganska så snart, deadline är satt till 18 april. Ansök här.