Så var det då dags för en ny instans av geekmätaren numero uno - Microsoft Flight Simulator X. Denna livskraftiga tolkning av civilflygandets vedermödor (hädanefter förkortad till FSX) är inne på tionde upplagan. I The Sims-tider som dessa låter det kanske inte så märkvärdigt, men eftersom den första delen dök upp för nästan 25 år sedan är den en av spelhistoriens äldsta serier.

Light eller fullvuxen

- more is less money

Innan du plockar fram plånboken måste du välja mellan två versioner, Standard eller Deluxe Edition. Grundinnehållet är detsamma, den senare kan jämföras med en expansion inbakad direkt i originalspelet. Prislappen blir därefter, en eller två hundralappar skiljer. För detta får du betydligt mer innehåll: 24 flygplan/helikoptrar (18 i standardversionen), 45 högdetaljerade flygplatser (mot 40), 38 städer med extra krispig grafik (28) och drygt 50 uppdrag (30). Därtill ingår utvecklingsverktyg, tre plan med toppmodern "glascockpit" och möjlighet att agera trafikledare från ett kontrolltorn. Är du flygtok (klart du är - du läser ju fortfarande) är de extra slantarna väl investerade, även om moddfolket troligen slänger ihop alternativa lösningar inom en snar framtid.

   

Nyheterna återfinns på tre huvudsakliga områden: uppdrag, onlinespelande och grafik. Uppdragsdelen är indelad i fyra svårighetsnivåer. Den enklaste är i stort sett introduktion till de olika luftfarkosterna och grundläggande träning. Det blir snabbt mer komplicerat när du väljer en högre svårighetsgrad; redan på nästa nivå väntar mörkerflygning och landning med jetplan på en flygplats tätt omgiven av skarpa berg. Senare får du ta itu med instrumentmanövrering, trafikpilotande, trickflygning (landa på ett busstak, bland annat) och skräckupplevelser som att motorn havererar tätt över Alperna. Tack vare variation och pedagogiskt upplägg är uppdragen synnerligen trevliga. Ett välkommet tillskott till friflygningen, där du för övrigt kan slänga in diverse utmaningar i form av komponenter som havererar efter viss tid.

Onlinedelen bjuder två stora nyheter. Den första är möjligheten att flyga tillsammans med en annan person, vilket öppnar flera spännande möjligheter. Först och främst lämpar det sig ypperligt för erfarna piloter att vägleda noviser, men det går också utmärkt att dela på pilotens bördor, exempelvis att en sköter själva flygningen medan den andra tar hand om radio och navigering. Nyhet nummer två är att du kan sätta dig i flygledartornet och dirigera trafiken. Tro mig, detta är inget du bemästrar i brådrasket. Komplexiteten är svindlande; du ska kommunicera med piloterna, guida dem till start och landning, vägleda dem under flygning, få dem att hitta rätt på flygplatsen, med mer - allt medan du håller reda på anropsnamn, koder och pratar begripligt flygspråk. Inbyggt voice over ip-stöd och utförlig information i spelets huvudmeny underlättar, men detta är ändå något som bäst lämpar sig för de riktigt stora entusiasterna.