Tribes of the East är den andra expansionen till Heroes of Might and Magic V. Till skillnad från det första tillägget behövs inte längre orginalspelet vilket är positivt då det kan vara svårt att hitta. Men jag rekommenderar ändå nya spelare att börja med originalet.

Barbarer eller barberare

- Eller var det Babar?

Den nya rasen är som du kanske förstår de mäktiga orkerna. Med dessa kommer också den bortglömda hjälteklassen barbarian. Det tillkommer också nya färdigheter och magier. Enheterna kan uppgraderas till en tredje alternativ klass. Detta gäller alla enheter vilket leder till nya strategier samt en anledning att spela om de andra raserna.

Det som skiljer orkerna från de andra är något som kallas rage. När du slåss med dina enheter ökar deras rage stegvis vilket gör enheterna starkare. Att utföra en passiv åtgärd, det vill säga stå still eller backa på slagfältet leder till att rage-effekten minskar. Efter varje slag nollställs enheternas mätare så de blir inte starkare permanent.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=53879&w=150&h=120&s=&a=NhNzU5NmE2ZW" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=53881&w=150&h=120&s=&a=M0Mzg0NTIzOD" style="border: 1px solid black"></img>

Tribes of the East följer upp direkt på tillägg nummer ett, Hammers of Fate. Det börjar med en introduktion där du får lära känna den nya rasen. Efter det har du tre kampanjer att spela dig igenom. Det finns också ett antal nya banor för enskilda uppdrag samt multiplayer över LAN eller internet.

Hexagoner och rundor

Geometrin tar ut sin rätt

För dig som inte spelat HoMM tidigare så handlar allt om rutnät och omgångar. Efter att du har utfört det antal kommandon du är tillåten att göra tar rundan slut och en ny börjar. Vid varje runda har du också möjligheten att uppgradera din stad, där du kan köpa och uppgradera dina enheter och byggnader. Du och din motståndare rör er således en omgång i taget i världen, men förr eller senare möts ni och då blir det strid. Vid dessa tillfällen zoomar kameran in på slagfältet där du ställer upp dina enheter i det nu synliga rutnätet och efter det börjar slaget.

Grafiskt och ljudmässigt är det sig likt. Buggar har fixats och Nival har också valt att göra det lättare att komma åt allt i gränssnittet. I och med att spelet är en expansion ligger det väldigt nära originalet i utförande - varje bana öppnar med en liten ingame-sekvens där du får reda på kartans uppdrag vilket vanligtvis brukar vara att utforska, bygga och förgöra.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=53878&w=150&h=120&s=&a=EyNDBiZDUzM2" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=53884&w=150&h=120&s=&a=QyYmEyM2Y2Nj" style="border: 1px solid black"></img>

Vad får Heroes of Might and Magic V: Tribes of the East för betyg? Det är en förhållandevis bra och stabil expansion utan större fel. Målgruppen är dock endast de som har spelat både orginalet och den första expansionen - tillhör du den kommer du att bli nöjd med ditt köp. Om du är ny i genren och spelserien är det dock ingen större idé att införskaffa Tribes of the East.

Testdator:

Core 2 Duo E6600
2 GB RAM
Geforce 8800 GTS (320 MB)
Windows XP