Lagom till ettårsjubileet för Flight Simulator X dyker expansionspaketet Acceleration upp. Det är ett passande namn, två av de tre nya farkosterna får betraktas som fartmonster med långt vassare prestanda än vanligt i flygsimulatorsammanhang. För att förtydliga: jetstridsplanet F/A-18 Hornet och en toktrimmad version av andravärldskrigsfajtern P-51 Mustang. Farkost nummer tre bär den sexiga beteckningen EH-101 och är en transporthelikopter av det storväxta slaget.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=55219&w=210&h=155&s=&a=EwZDRhMjA1MD" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=55222&w=210&h=155&s=&a=M0MDBkYTM1Zm" style="border: 1px solid black"></img>

Nykomlingarna skiljer sig ganska rejält från tidigare maskiner, inte minst Hornet som bjuder ohygglig prestanda. Helikoptern både känns och är stor, tvärtemot originalets relativt små och kraftigt bångstyriga humlor. Mustangen är som sagt ett krutpaket och manöverförmågan har förfinats, vilket gör den blixtsnabb och hyperkänslig - hur kul som helst att flyga.

Banracing i luften

- Tempen är motorns värsta fiende

Vid sidan av de nya flygmaskinerna lockar spelet med en flock nya uppdrag. Originalets trickflygning har utökats med "air racing", alltså flyglopp där det gäller att snabbast ta sig runt en snitslad bana. Racen körs med de upphottade P-51:orna och förutom att de ställer krav på känsligt manövrerande för att nå maximal fart krävs ständig finjustering av motor och propeller för att kärran inte ska packa ihop av den hårda belastningen. F/A-18 innebär som sig bör start och landning på hangarfartyg (tro mig, det kräver sin pilot) och uppdrag i stil med att eskortera eller mota bort obehörigt flyg. Helikopteruppdragen sträcker sig från materialtransport till att flyga försvarsministern över en flygbas och instrumentlandning i mörker. Svårighetsgraden har tagit ett par kliv uppåt, expansionen ställer större krav på dig som pilot.

Uppdragsdelen följer alltså den fina tradition som startades i Flight Simulator X. Givetvis kommer ingen uppskatta samtliga uppdrag, men de ger ändå serien en välkommen dos struktur och motiverar dig att testa olika flygmodeller. Att både gamla och nya uppdrag inledningsvis fungerar som tutorials uppskattas storligen, särskilt när någon manual värd namnet inte medföljer. Det blir också plus för att raceuppdragen kan köras såväl över nätet som mot datorkontrollerade piloter. Jag uppskattar också att en hel del nya uppdrag handlar om originalspelets flygmaskiner, inte bara de nya.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=55188&w=210&h=155&s=&a=MyMDdiMjhiOT" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=55221&w=210&h=155&s=&a=ZmOGQyNTFiNG" style="border: 1px solid black"></img>

Det gångna året har för många varit av godo - originalet var en tung pjäs att driva, inte minst med uppskruvade grafikinställningar. Men även om du offrat förra hyran på en svindyr maskin av senaste snitt är det inte säkert att du kan maxa inställningarna. Nytt ögongodis, bland annat stöd för DirectX 10, höjer systemkraven ytterligare och inte ens med redaktionens testdator (se specifikation i högerspalten) vill det sig alla gånger med maxade inställningar. Trist kan tyckas, fast samtidigt ser saker och ting otroligt bra ut. För det mesta i alla fall. Flygplan och vatten briljerar, medan marktexturer på nära avstånd inte alltid gör ögonen glada. Några detaljer ser faktiskt usla ut, exempelvis bilar som kör över krön och studsar flera meter i upp- eller nedförslut.

Full fart mot butiken

- En expansion som lyfter

Acceleration förser Microsofts flygsimulator med ett par tillskott som även om de inte revolutionerar serien är varmt välkomna. Mycket finns att få tag på i form av modifikationer, men samtidigt är detta ett finslipat paket fyllt med nya, roliga uppdrag. Jag ger en varm köprekommendation för dig som gillar seriös och utmanande flygsimulation.