Svenska tillbehörstillverkaren #Qpad brukar vara ett säkert kort när det handlar om hårdvara, och detta är inget undantag. Låt oss börja med det som möter oss när man har trasslat sig in i förpackningen.

Vid första anblicken verkar de omslutande kåporna väldigt små, men visar sig vara något av en synvilla. De täcker normalstora öron utan problem, och de mjuka kuddarna är bekväma. När man tittar närmare på headsetet känns det verkligen som att Qpad att koncentrerat sig på detaljerna. Många detaljer i bågen är gjorda av aluminium vilket får dem att kännas hållbara.

Sladdarna från bågen till kåporna är textilklädda, medan sladden till datorn är mjuk och gummiklädd. Här har man dessutom varit klyftiga nog att göra sladden från lurarna bara en meter lång och kompletterat med en två meter lång skarvsladd, vilket gör att oavsett om du har en laptop eller en stationär dator som står på golven, kan du få en vettig sladdlängd. Anslutningarna för lurar och mikrofon är vanliga 3,5 mm telejack, så om du har ett bra ljudkort kan du utnyttja det maximalt. Mikrofonen sitter på en 15 centimeter lång arm och som är borttagbar, så du kan själv välja om du vill ha ett headset eller bara lurarna.

Mikrofonen är borttagbar, om du hellre bara vill ha lurarna.

Totalt väger headsetet 350 gram, men sitter så bekvämt att det inte är några problem att ha dem även under långa spelsessioner. QH-90 har slutna kåpor vilket stänger ute omgivande ljud ganska bra (20 dBA) samtidigt som det ger ett relativt bra tryck i ljudet med 98±3dB i SPL (sound pressure level). 53 mm-elementen är inte de mest kraftfulla som går att uppbringa, men fullt tillräckligt för att ta hand om arbetsuppgiften att sprida musik och explosioner till dina trumhinnor med en ljudbild som skulle kunna uppfattas som feg.

Lurarna erbjuder nämligen en väldigt balanserad ljudbild, och tack vare att de går hela vägen från 15 Hz upp till 25 KHz har de en osedvanligt stor spännvid för lurar i den här prisklassen. Om jag ska känna mig mindre nöjd med något, så är det ironiskt nog den balanserade ljudbilden. Den är på gränsen till för balanserad, och saknar den tunga basen och den kristallklara diskanten. En välgjord kompromiss, men eftersom det kan korrigeras mjukvarumässigt (program för detta medföljer dock inte) så är det en petitess.

Samma glass, men en annan smak

Om du inte tycker QH-90 faller dig i smaken kanske QH-85 passar dig bättre. Det är på sätt och vis samma headset som QH-90 men är med flit gjord lite annorlunda, för medan 90-modellen har slutna kåpor har 85-modellen öppna. Det medför en del praktiska skillnader som att lurarnas nominella SPL sjunker och fullt logiskt att deras förmåga att stänga ute omgivningens ljud sjunker, det sistnämnda till cirka 10 dBA jämfört med cirka 20 dBA hos QH-90.

QH-85 (till vänster) och QH-90 (till höger) finns både i svart och i vitt, så låt inte färgen lura dig.

Så vilka lurar ska du välja? Det spelar egentligen inte så stor roll. Öppna lurar brukar erbjuda en lite mer balanserad ljudbild och bättre ljudkvalitet, medan stängda lurar i stället erbjuder lite bättre tryck i basen och bättre isolation. Skillnaderna är dock marginella. Om du primärt ska använda dem i en lugn miljö för att inte störa omgivningen kan du satsa på QH-85 med sina öppna kåpor. Om du däremot inte vill att omgivningen ska störa dig, till exempel på LAN-partyn, kan QH-90 vara ett vettigare val. Skillnaden i ljud är obefintlig, och oavsett vilka du väljer kan du räkna med ett väldigt bra ljud.

Både QH-85 och QH-90 erbjuder bra ljud, de är bekväma, de har genomtänkta detaljer och har inga egentliga nackdelar. I skrivande stund går de lös på ungefär 1000 spänn oavsett vilken modell du väljer, så om du vill satsa på ett säkert kort är de väl värda att tittas närmare på.