Jag är en sådan där 30-plussare som helt missade Pokémon-vågen på 90-talet. Men med tanke på mitt yrke borde jag ha fattat grejen. Ändå stod jag lika förvånad som många andra när gatorna utanför kontoret svämmade över av folk som jagade japanska gulligheter i en virtuell värld.

Jag skulle kunna skylla på barnen, fem och sju år gamla, men egentligen var det snabbt min egen nyfikenhet som tog över. Vi installerade Pokemon Go på semestern, fångade vår första Pikachu utanför Legoland och har sedan dess spelat nästan varje dag. Du kan ana att jag blev Värdens Bästa Pappa(™) när jag tog hem en Pokémon Go Plus för en dryg vecka sedan.

Det blev många långa dagar innan patchen som väl aktiverade det efterlängtade tillbehörhet släpptes och vi kunde para ihop den lilla plastbiten med telefonen. En hyfsat smärtfri upplevelse, vilket inte ska underskattas när det handlar om blåtandskopplingar. Särskilt med otålig avkomma i hasorna.

Och på tal om plast, Pokémon Go Plus känns som något man får för en tia ur en sådan där förväxt tuggummiautomat. Det är nästan som något ska spricka när jag sätter skruvmejseln i den, ett ingrepp som krävs för att sätta på armbandet. Enheten är monterad på ett clips när du köper den så vill du bära enheten runt handleden får du vara beredd med verktygen. Väl på plats sitter det dock bra på såväl barnarmar som vuxenditon i modell large.

Hela tanken med Pokémon Go Plus är att du ska slippa vandra runt som en zombie med blicken stadigt fäst på skärmen som om det vore en saftig hjärna. Istället vibrerar och lyser enheten när ett pokestop eller en pokémon finns i närheten. Ett tryck på knappen är allt som krävs för att ta stoppets innehåll, men enligt empiriska studier får du bara tre saker, varje gång. Att fånga pokémon är lika lätt, eller kanske snarare svårt. Du trycker på knappen och får hoppas på det bästa för om vi inte haft extrem otur så springer nio av tio iväg. Eftersom du bara har ett försök känns det väldigt chansartat. Ett tag fick vi för oss att man var tvungen att trycka i takt med de vibrationer som uppstår under fighten men jag har inte hittat några bevis som stöder detta.

Värt att notera är att lampan lyser blått för pokestops, grönt för pokémons du redan har fångat och gult för de du inte har i ditt pokedex. Eftersom det är så svajigt att faktiskt få ner dem i bollarna underlättar de färgkoordinerade indikationerna ordentligt. Det som stör mig är att enheten i dagsläget kopplas bort från mobilen om du väljer att göra något manuellt på skärmen. Att koppla ihop dem kräver bara två tryck men det är ändå irriterande. Det vore önskvärt att kunna ställa in att till exempel pokestops tas med Plus och allt annat görs på skärmen.

Samtidigt är det väldigt smidigt att kunna samla på sig saker i bulk utan att titta på skärmen. Det sparar också en hel del batteri då kopplingen förblir aktiv även när telefonen är låst. Att kunna gå igenom pokestop-täta områden med handen kring enheten i fickan och komma ut på andra sidan med väskan full är helt klart smidigt.

Med tanke på att funktionaliteten i Pokémon Go Plus helt och hållet styrs av appen är det inte omöjligt att bristerna kommer fixas till längre fram. Niantic har dock inte visat sig vara den rappaste av utvecklare. Den plastiga känslan är också knepig att fixa i efterhand och fastän barnen säger saker som “bästa mackapären någonsin!” har jag svårt att se hur denna pryl blir något mer än en nischprodukt för de mest hårdkokta fansen. Samtidigt kommer de förmodligen aldrig låta det nyckfulla fångandet vara deras primära metod att fylla sitt pokedex.