Recension
Batman: City of Light

Recension
Batman: City of Light

Batman: City of Light

Av 2016-12-16 16:00

Genre: Äventyr
Testplattform: PC
Utgivare: Telltale Games
Utvecklare: Telltale Games
Releasedatum: 2016-12-13

Batman fortsätter sin ojämna säsong ända in i kaklet. Och vid målgången slår han skallen i det.

Starten var deras bästa sedan The Wolf Among Us inleddes och känslan var att Telltale var på väg mot toppformen igen; mot den guldgruva av ord, drama och nagelbitande spänning som gjorde dem till kungar för några år sedan. Emellertid tycks jag ha lurats av kejsarens nya kläder. Realm of Shadows introducerade flera nya idéer som kändes helt rätt för det lärderlappska universumet. Möjligheten att planera attacker gjorde mig till nattens väktare och att länka samman ledtrådar kittlade Batmans deckarnerv. Det var två idéer som borde ha fått växa.

http://www.fz.se/bilder/?id=1368279
Om något har Telltale förmedlat att Batman inte är mer än människa.

Istället har de förpassats till skuggorna och de få gånger de plockats fram har jag ändå sagt för mig själv: "Det gjordes skickligare i första avsnittet". Så istället för en säsong som skrikit "POW!" och "BAM!" har Batman mest knallat och gått. Jag vet vad Telltale kan. Jag vet vad Batman kan. Han är värd mer än att knalla och gå.

Finalen är, liksom de tre senaste delarna, ojämn, men dalarna är djupa. Catwomans exit ur Gotham känns bara helt fel och Cobblepots sista scen startar med blodsplatter och övervåld som inte hör hemma i den här världen. Avsnittet startar ungefär lika abrupt som det slutar. En del trådar kapas bryskt medan andra får dingla. En snabb återblick till Bruce och Oswald som kids får det att krypa i mig av obehag. 

Det slinker hit och dit, och alltför ofta ner diket.

http://www.fz.se/bilder/?id=1368281
Uppgörelsen mellan Bruce och Oswald börjar illa – men slutar bättre.

Om allting varit en hopplös röra hade det varit enkelt att avskriva, men här finns bitar som träffar rätt, även om man tvingas gräva efter dem. Telltale har lyckats från start till mål att bygga en mänskligare Batman. Även om de tagit i från tårna för att pressa in så många kända ansikten som möjligt – Joker, Penguin, Catwoman, Zsasz – och dessutom stressat fram deras historier (steget från Harvey Dent till Two-Face var rekordkort) vågar man ibland slå av på takten. Penguin blir Cobblepot igen och uppgörelsen med Bruce är en med ord – och därför effektiv.

Främst är det Lady Arkham som får ta plats och även om sista striden är en föga kreativ QTE-historia är uppbyggnanden ganska skicklig. Den får mig att ömma för Arkhams barn och framför allt för ladyn som slåss för deras upprättelse. Det är i de mänskliga stunderna Telltales Batman är som bäst. De borde ha varit fler.

http://www.fz.se/bilder/?id=1368283
Lady Arkham är inte en perfekt antagonist, men i finalen får hon skina.

Men trots att det finns ljuspunkter är finalen en besvikelse, och säsongen som helhet är inte bättre än bra. Om Telltale ska återvända till Gotham (det vill säga efter de andra femtielva uppföljarna och Hollywoodprojekten som ligger i pipen) krävs ett snävare fokus på en handfull ansikten snarare än alla på en gång, och en vilja att dra idéerna till sin spets. Batman är värd mer än så här.


Batman: Realm of Shadows – recension
Batman: Children of Arkham – recension
Batman: New World Order – recension
Batman: Guardian of Gotham – recension

FZ:s betyg: 

 Tveksamt

Skickliga porträtt av såväl hjälten som hans antagonist
Säsongens röda tråd får en väntad men ganska bra avslutning
Ojämnheten genomsyrar finalen – och säsongen
Ibland saknas förståelse för vad Batman är
Flera sidohistorier slutar tvärt eller inte alls
Vad hände med de nya spelmekaniska idéerna?

Bilder

Twittra

Facebook

Kommentarer
Dölj toppkommentarer Toppkommentarer
  • Bulletblues
    Bulletblues 2016-12-16 22:37
    kadavriak skrev:
    Batman var intressant o spännande på 70-talet.


    Det är han och hans universum fortfarande. Väldigt mycket så. Kanske inte för dig dock, men det gör inget som tur är för oss andra :)
Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
FZ