Det är verkligen allvar nu också. Där såväl mobilversionen som tidigare upplagor nästan helt och hållet koncentrerat sig på fotbollsbiten (matchtaktik, spelarköp, träningsupplägg etc), bygger #Football Manager 2011 mer än någonsin på hur en managers personliga liv och kommunikation påverkar jobbet som fotbollstränare. Diskussioner med spelarna, den assisterande tränaren, övriga i ledarstaben och givetvis också de hemska journalisterna har alla effekt på hur det går för laget och hur stämningen är i klubben. Du har ledarstabsmöten då och då och går igenom ett gäng punkter för att få laget på rätt köl, där alla delar av staben går igenom sina ansvarsområden. Är en spelare sur för att han får spela vänsterback i stället för högerback? Är laget svagt fysiskt sett? Behöver du en ny mittback? Viktiga frågetecken som behöver rätas ut.

Förhandling med agent. Ett nödvändigt ont, nu även i spelform.

Det är spännande att se hur #Sports Interactive lyckas med konsten att faktiskt lägga till förbättringar år efter år, medan andra årliga spelserier ofta utvecklas i betydligt lägre tempo. Förmodligen är det för att Miles Jacobsons gäng faktiskt lyssnar och tar till sig av sina supportrars kritik och önskemål och ser till att göra alla nöjda(re).

Det skulle ta ett antal sidors recension för att gå igenom alla nyheter (det ska finnas över 400 stycken), så jag ger mig på de mest vitala. I år är det roligaste nya tillägget spelarköp och kontraktsförhandlingar. Där du tidigare skötte dem på ett opersonligt, kvickt och tråkigt sätt, sätter du dig nu istället och sköter förhandlingarna direkt med agenten. Bud och motbud och klubbparagrafer om vartannat tills du och spelaren kommer överens. Agenterna är väldigt trovärdiga och har egna personligheter – vissa kan vara riktiga bitchar, medan andra går med på första bästa erbjudande. Det ger en ny dimension till spelet, även om det är en hel del mer tidsödande jämfört med tidigare.

Kan Bajen värva Figo?

En annan intressant nyhet är de dynamiska ligaryktena (som jag valt att försvenska dynamic league reputation till), som enkelt betyder att ligor går upp och ner i mode. Det funkar precis som i exempelvis amerikanska MLS, som för några år sen bara kunde locka till sig Thomas Ravelli medan det numera är namn som Fredrik Ljungberg som lirar där. Ligorna har alltså inte bara ett värde för spelarna i form av kvalitet, utan även popularitet och annat som avgör var spelare vill hålla till.

Lite avslutsträning är nog på sin plats för denne anfallare.

Träningsläget brydde jag mig väldigt lite om tidigare, och så många med mig. Det räckte att ladda ner någon stackares träningsupplägg som jag applicerade på mitt eget lag, men det var det. Jag kände inte så mycket att det gjorde till eller från hur jag la upp mina härliga fysiska sammankomster med laget. Nu är det mer attraktivt, både att jag får råd från mina hjälptränare om vissa spelare som behöver specialträning, samt det nya inför match-träningsupplägget, där du kan styra om träningen mot en särskild typ av motståndare. Har du köpt många nya spelare kanske du vill satsa på att få spelarna att jobba bättre som ett lag. Möter du ett sämre lag är det bara att nöta anfallsspel. Och så vidare.

Samma gamla mästerverk

I grunden är FM 2011 ett väldigt enkelt spel. Det är lätt att veta hur man spelar (särskilt med de fina hjälprutorna som dyker upp då och då) och de enkla och snygga menyerna är lätta att förstå. Men på djupet är det en hel djungel av avancerade funktioner, taktiker att bemästra, spelartyper att sätta i rätt roll, relationer att bygga upp (goda eller dåliga) och massvis med spelare och ledare från fotbollsvärlden i den gigantiska databasen. Inget managerspel är ens i närheten av det djup Football Manager-serien kan visa upp. Tyvärr kan det slå tillbaka mot spelet också. Där konkurrenten Fifa Manager tenderar att vara mycket lättare att lära sig, är det nog svårt för nyfikna förstagångsmanagers att förstå sig på. Tur då att det finns en hel del trogna supportrar där ute.

En legendarisk storklubb.

2011-versionen är tyvärr väldigt likt sin #fantastiska föregångare, så du kommer känna igen dig. 3D-matcherna har förbättrats något och ser än verkligare ut (men vem orkar kolla på matcherna?), men är i stort sett samma grej. Du väljer fortfarande taktik och peptalks innan matcherna. Du kan möta polare online eller offline. Ja, du vet vad jag pratar om – same old, same old. Men samtidigt finns alla de nya tilläggen och givetvis spelaruppdateringarna som gör spelet (eller simulatorn, som det bör kallas) ett givet köp för alla managerdårar ute i vårt avlånga land. Du kommer inte att bli besviken, Football Manager 2011 är ett mästerverk och det bästa och roligaste managerspelet (förlåt, simulatorn) jag någonsin spelat.